Datamästarna Ekkono hjälper industrin att jobba smartare

2019-12-10 13:00  
Varbergsbolaget Ekkono har byggt en maskininlärnings-programvara för uppkopplade prylar. På bilden syns tre av bolaget grundare: Rikard König, Joakim Andersson och Jon Lindén. Foto: Hidvi

Iot-bolaget Ekkono har charmat flera svenska industrijättar med sin ai-plattform för iot-prylar. Nu tar det unga Varbergsbolaget sikte på utlandsexpansion.

Det råder bråda dagar hos det lilla internet of things-bolaget Ekkono från Varberg. När Ny Teknik når vd:n Jon Lindén är han nyligen hemkommen från Bryssel, vilket har varit en av många resor under 2019 där han uppvaktar representanter för automations- och fordonsindustrin från stora delar av världen.

Med sig ut på vägarna och till kundmötena har Jon Lindén med sig resultatet av sju års forskning vid Borås Högskola. I praktiken handlar det om en ai-programvara för edge computing som kan bäddas in på befintliga internet of things-prylar.

Med hjälp av Ekkonos lösning får de uppkopplade prylarna egna artificiella hjärnor som använder maskininlärning för att analysera den stora mängd data som enheterna samlar in.

Läs mer: Rekordår för svenska startups – speciellt de miljömedvetna

Analyserna kan sedan användas för prediktivt underhåll, automation, driftoptimering och självinlärning för såväl industri- som konsument-iot.

– Vi är i en perfekt storm där fler och fler inom industrin har förstått de stora fördelarna med att kombinera teknik för edge computing, maskininlärning och automation. Just nu är det galet många som rycker i oss och vill komma igång med pilottester av vår teknik, säger Jon Lindén till Ny Teknik.

Redo att testa lyckan utanför Sverige

Under 2018 och 2019 har Ekkono knutit till sig flera stora bolag i Sverige inom industriell automation och fordonsindustri. På kundlistan i dag finns tolv bolag, alla betalande. Bland dessa märks Siemens, ABB, Alfa Laval, ABB, Huskvarna, Sandvik och Volvo.

– Data har blivit en valuta för industribolagen. Med hjälp av vår lösning kan företagen ta sensordata, som är råprodukten, och skapa nyckelvärden som sedan kan säljas vidare eller utbytas med slutkunderna eller en underleverantör. Dessa nyckelvärden kan exempelvis användas till att analysera hur en individuell maskin eller ett fordon ska köras optimalt för att förlänga livslängden.

Läs mer: Nu är Flic 2 här – ny smart knapp från svenska succébolaget

Nu är Ekkono redo att testa lyckan utanför Sveriges gränser. Sedan i höstas har bolaget representanter i Tyskland, och förhoppningen är att man snart ska vara igång med ett första pilottest hos en potentiell kund inom landets stora fordonsindustri.

– I Tyskland finns det ett stort antal underleverantörer inom fordonsindustri som skapar kompletta lösningar där vår teknik passar in väldigt väl. Svenska företag har överlag gott renommé i Tyskland, och vi har märkt av ett stort intresse för vår programvara. Under 2020 siktar vi på att gå in i ytterligare en marknad, vilket sannolikt kommer att bli Frankrike. USA är också en lockande marknad, men det kommer att kräva en mer helhjärtad satsning från oss, vilket vi inte har möjlighet att göra i nuläget.

”Måste ta tjuren vid hornen direkt”

Ekkono har luft under vingar just nu, vilket bland annat märktes under teknikkonferensen Web Summit 2019 i Lissabon, där bolaget blev något av en snackis bland besökarna, som består av representanter från industribolag och startupinvesterare.

Men så har det inte alltid varit. När Ekkono drog i gång verksamheten 2016 var det ingen i industrin som pratade om maskininlärning med edgeteknik, enligt Jon Lindén.

Läs mer: Här är allt vi vet om nya Samsung Galaxy S11

Edge computing handlar om att delar av eller hela databeräkningen utförs nära källan i ”kanten av nätverket”, i stället för centralt på servrar. I Ekkonos fall handlar det om att bearbeta data direkt på små och billiga uppkopplade prylar, som sensorer, med lång batteritid.

– Genom att köra ute i de uppkopplade enheterna kan man exempelvis se vibrationer och mätvärden för motorer med tusentals samplingar per sekund. Du får tillgång till den verkliga datan, i stället för trubbig data. Sedan vill man också skicka upp mer relevant och förberedd data till molnet, där man gör annan bearbetning som lämpar sig bättre att göra där, säger Jon Lindén.

Vad är högsta prioritet för 2020? Fortsatt utlandslansering?

– Två saker: Att knyta till oss fler kunder, samt att hjälpa befintliga kunder med en storskalig kommersiell utrullning av vår teknik. Det handlar om att sätta pilotinstallationer i skarp drift hos våra kunder. Som uppstartsbolag är det lätt att bli smickrad över att få till samarbeten med stora företag, men för oss är det högsta prioritet att bygga en kommersiell verksamhet och bevisa att det finns ett affärsvärde i vår produkt. Man måste ta tjuren vid hornen direkt när det gäller kommersialisering, säger Jon Lindén.

Ekkono Solutions

Startår: 2016.

Gör: Maskininlärningsprogramvara för iot-prylar.

Ort: Huvudkontor i Varberg, men också anställda i Borås och på Volvo Camp X på Campus Lundby, Göteborg.

Antal anställda: 22.

Kunder: Alfa Laval, Volvo, ABB, Huskvarna, bland annat.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt