Speedment sätter turbo på databasen

2015-06-08 17:11  
Gänget bakom Speedment: Emil Forslund, utvecklare, Per-Åke Minborg, teknikchef, Malin Weiss, marknadschef och Carina Dreifeldt, vd. Foto: Speedment

33-LISTAN. Tröga databaser blir supersnabba med en ny metod från Göteborgsföretaget Speedment.

Fem år gamla Speedment har utvecklat en metod som gör befintliga databaser 100 000 gånger snabbare. Tricket är att en kopia av databasen läggs i internminnet i en speciell struktur.

- Det gör det enkelt för programmeraren att skriva supersnabba applikationer, säger företagets vd Carina Dreifeldt.

Tekniken utvecklades för att lösa ett akut problem i grundarnas tidigare bolag, musiktjänsten Chilirec. Tjänsten växte snabbt och därmed behovet av nya servrar. För att slippa köpa ny hårdvara utvecklade företaget en programvara som avlastar databaserna genom ett smart sätt att spegla data i internminnet.

Till en början såldes programvaran som en tjänst till ett tiotal svenska företag. Men efter att ha presenterat idén i USA och mötts av jättestort intresse släpps programvaran som öppen källkod för javautvecklare över hela världen.

- Samtidigt kommer vi med en företagsversion som vi tar betalt för, säger Carina Dreifeldt som delar sin tid mellan Göteborg och det nyöppnade kontoret i Palo Alto, USA.

Speedment

Gör: Databaser snabbare.

Ort: Göteborg.

Startår: 2010.

Anställda: 4.

Omsättning 2014: 1,1 Mkr.

Riskkapital: 3,6 Mkr.

Huvudägare: Grundarna, Gillesvik, Första Entreprenörsfonden, Almi.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt