Algolja från Simris Alg skonar fisken

2015-05-27 13:55  
Hela gängen på Simris Alg. Foto: Daniel Nilsson

33-LISTAN. Lika nyttigt som fiskolja - fast utan fisk. Simris Alg har börjat sälja de första omega-3-kapslarna från algodlingen i Simrishamn.

Att fiskolja är nyttigt är väl känt. Men suget efter de hälsosamma fetterna bidrar starkt till att världshaven fiskas ut. Simris Alg vill lösa miljöproblemet med en algolja som innehåller samma eftertraktade omega-3-fetter utan att minsta fisk stryker med.

Fyra år efter starten har företaget börjat sälja sin "gröna" olja, som i själva verket är brun i färgen. Den är tillverkad av mikroalger, som odlas i företagets växthus i Skåne. Nu siktar förtaget på att bygga ut odlingen.

-Vi vill gå från kommersiell pilotproduktion till fullskalig industrianläggning, säger Fredrika Gullfot, vd och grundare.

I mars tog Simris Alg in 11 miljoner kronor i en nyemission. Företaget vill ta in ytterligare 55 miljoner för att kunna ha 4000 kvadratmeter i drift om drygt två år.

Fredrika Gullfot som har doktorerat i bioteknik vid KTH beskriver algodling i kommersiell skala som en modern form av lantbruk. Mikroalgerna odlas i fotobioreaktorer, slingrande glasrör med en cirkulerande vätska där algerna växer till sig av solljus, koldioxid och närsalter. Några gånger i veckan centrifugeras soppan så att ungefär halva odlingsvolymen skördas. Resultatet blir en algpasta, som mals och frystorkas.

Pastan töms sedan på olja med hjälp av superkritisk koldioxid. Vid förhöjt tryck blir gasen ett flytande lösningsmedel som drar ut oljan ur algernas cellmembran. När trycket sänks återgår koldioxiden till gasform och oljan kan samlas in. Metoden är dyrare än vanliga lösningsmedel, men helt miljövänlig.

Simris Alg

Gör: Omega-3 från odlade alger.

Ort: Simrishamn.

Startår: 2011.

Anställda: 12.

Omsättning 2014: 55 000 kronor.

Riskkapital: 37 Mkr.

Huvudägare: Grundaren, privata investerare.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt