ANNONS FRÅN NORDTEC
Vad är NB-IoT och hur kan den göra jobbet enklare?
Utvecklingen inom Internet of Things (IoT) ökar. Mest intressant är NB-IoT. Tekniken har en utbyggd infrastruktur och möjliggör enkla, smarta proffsprodukter.
Våra liv hemma och på jobbet blir mer och mer uppkopplade. Vi omges hela tiden av smarta produkter som registrerar, analyserar och skickar all möjlig data som gör vår vardag enklare och bättre på en rad olika sätt. Allt fler företag upptäcker fördelarna med IoT och använder tekniken för att utveckla effektivare och mer hållbara produkter och tjänster. Anticimex har i dag Internetuppkopplad skadedjurskontroll som upptäcker gnagare på ett tidigt stadium och fångar dem med digitala fällor. Husqvarna använder IoT-tekniken för automatiserade stationer där privatpersoner lånar trädgårdsredskap via en app i mobilen och där uppkopplade maskiner som häcksaxar och grästrimmers meddelar när det är dags att serva dem. För att bara ge två exempel. Bedömare tror emellertid att vi bara är i början av denna utveckling. Företag som vill använda sig av IoT gör dock klokt i att kolla närmare på de olika varianter som finns av tekniken. För det finns en hel del som skiljer dem åt.
Teknik med begränsningar
LoRa och Sigfox är två vanliga tekniska lösningar för IoT. Båda har dock sina begränsningar som i sin tur kostar utvecklare och användare såväl tid som pengar. LoRa behöver anpassas till lokala operatörers nät för att tekniken ska fungera. Det finns inte heller operatörer för denna teknik på alla geografiska platser. Och dessutom behöver en lokal gateway (kallas ibland för basstation) vara uppkopplad mot Internet för att kunna sända data för molnlagring. Både LoRa och Sigfox skickar data i ett licensfritt frekvensband. Det gör att denna data tävlar om utrymmet och inte sällan krockar med annan teknisk utrustning som använder samma frekvens. Detta kan leda till oönskade störningar och – i värsta fall – förluster av värdefulla mätdata.
Enklare och säkrare med NB-IoT
En tredje variant, NB-IoT (Narrowband-Internet of Things) har däremot sina tydliga fördelar. Det är framförallt tre aspekter som gör att tekniken utmärker sig. För det första finns en industristandard och väl utbyggd plattform i Norden genom stora, etablerade nätoperatörer som Telia. För det andra behövs ingen gateway med Internetuppkoppling. Med NB-IoT skickar de uppkopplade produkterna alla data direkt till molnet. Och för det tredje är det en strömsnål teknik utvecklad för att sända små mängder data på en licensierad frekvens enbart avsedd för NB-IoT. Detta minimerar riskerna för störningar och dataförluster.
Ny standard för fjärrmätning
Nordtec, som är specialister på mätteknik, har i flera år testat och analyserat NB-IoT. Baserat på denna teknik lanserade Nordtec nyligen Celsicom Easy Connect, ett helt nytt mätsystem utvecklat av hård- och mjukvaruföretaget Celsicom. Systemet består av en serie tåliga boxar som registrerar temperatur, fukt och andra värden i alla slags miljöer. Boxarna både mäter och sänder alla mätdata direkt till molnet – utan någon gateway. All denna data kan användaren sedan kolla på mobilen, surfplattan eller datorn. När som helst, var än hen befinner sig.
– Som vi ser det sätter detta en ny standard för pålitlig och effektiv fjärrmätning i olika miljöer, säger Jens Åkervall, vd på Nordtec, och fortsätter:
– Och det är enkelt. Du behöver inte tänka på något. Inom loppet av några minuter är du igång och mäter det du vill. Vi brukar säga att ”tekniken är utvecklad av ingenjörer för dem som verkligen inte är det”.