ANNONS FRÅN NIBE

“Själva hjärnan i en värmepump är styrningen”

En intelligent värmepump integreras naturligt i ditt uppkopplade hem och anpassar sig automatiskt efter hemmets energibehov. Den ger dig fullständig kontroll över elförbrukningen och möjliggör på så sätt en mer hållbar livsstil.
En intelligent värmepump integreras naturligt i ditt uppkopplade hem och anpassar sig automatiskt efter hemmets energibehov. Den ger dig fullständig kontroll över elförbrukningen och möjliggör på så sätt en mer hållbar livsstil.

År 1952 grundades energiföretaget NIBE i Markaryd. Ända sedan dess har de utvecklat och tillverkat värmelösningar för hem och industrier. Med ökade krav på ett energisnålare samhälle berättar företagets vd Gerteric Lindquist hur de arbetar för att ständigt optimera sina lösningar.

Publicerad Uppdaterad

Att arbeta hållbart är inget nytt för NIBE. Ända sedan bolaget grundades har effektivt användande av energi och resurser varit en grundsten i deras arbete.

– Vår verksamhet har sedan start utgått från ett hållbarhetstänk genom att skapa energieffektiva produkter. I takt med att klimatförändringarna har gått upp för världen så har det blivit än viktigare för oss att ligga i framkant och utveckla produkter som bidrar till en bättre värld, säger Gerteric Lindquist, vd på NIBE.

Redan 1981 tillverkade NIBE sin första värmepump. Sedan dess har företaget varit ledande inom utvecklingen. För att kunna optimera pumparnas prestanda ser de till att ständigt utvärdera, förbättra och vidareutveckla de olika komponenterna.

– Det rör sig om alltifrån expansionsventilen, som tidigare var mer mekanisk som idag är elektroniska och mer precisa, till köldmedier som vi har lyckats göra mer miljövänliga, säger Gerteric Lindquist och fortsätter:

– Sen har vi själva hjärnan i en värmepump: styrningen. Genom att exempelvis kunna läsa av vilket väder som är på ingång och hur strömprisbilden ser ut de kommande timmarna kan vi optimera driften i värmepumpen.

Området som NIBE just nu lägger stort fokus på är att utveckla mjukvara till deras olika produkter – något som Gerteric Lindquist berättar är ett krävande arbete men som kommer innebära stora möjligheter i framtiden:

– Vad vi strävar efter är att hela tiden förbättra och reducera energiåtgången. Det ligger i värmepumpens ursprung. För 30–40 år sedan talade vi om smarta hem. Nu kan vi faktiskt säga att vi är här – vi har lyckats skapa intelligenta hem.

Samtidigt som de tillverkar och utvecklar intelligenta lösningar vill företaget även sprida sitt innovationsintresse till yngre generationer. För några år sedan öppnade företaget därför upp dörrarna till Vetenskapshuset i en av deras lokaler i Markaryd – en satsning som handlar om att göra vetenskap mer konkret och lättillgängligt.

– Tillsammans med Nobel Prize Museum har vi tagit fram en pedagogisk utställning om Nobelpristagare och betydelsen av deras uppfinningar. Nu har vi även byggt ut utställningen tillsammans med Tekniska Museet i Stockholm för att visa upp Sveriges energiförsörjning – från vatten- och vindkraft till biomassakraft, säger Gerteric Lindquist.

Om NIBE:

NIBE är en global koncern som utvecklar och tillverkar intelligenta och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter. NIBE förser också marknaden med komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning samt styrning för industri och infrastruktur. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves. NIBE börsnoterades 1997.

I podcasten Innovationslandet med Emma Frans gästar NIBES vd Gerteric Lindquist för att berätta om hans visioner för framtiden. Lyssna här.