ANNONS FRÅN AUTOMATISERINGSDAGEN 2018

Så hjälper automatisering att öka företags konkurrenskraft

Automatisering för ibland tankarna till en framtid där jobb försvinner och maskinerna tar över.

Publicerad Uppdaterad

Svenska Multisoft menar tvärtom att automatisering kan vara ett sätt att effektivera verksamheter och ge medarbetarna mer tid och utrymme att fokusera på mer kreativa och värdeskapande arbetsuppgifter. På Automatiseringsdagen den 8 mars i Stockholm bjuds företag som är intresserade av automatisering in för att ta del av andra företags automatiseringsresor och få inspiration och praktisk information kring vad de själva kan göra för att effektivisera sina verksamheter.

– Vi är övertygade om att svenska företag kan öka sin globala konkurrenskraft genom automatisering av administrativa processer. När bokningssystem, faktureringssystem, ordersystem och ärendehanteringssystem blir automatiserade frigörs tid från medarbetarna som istället kan fokusera på att hjälpa driva företaget och affären framåt. Dessutom minskar risken för fel när datorer genomför de mer monotona och datatunga uppgifterna, förklarar Ivar Algvere, grundare av Multisoft.

Ivar Algvere, grundare av Multisoft.

Multisoft har som målbild att dra automatiseringen till sin spets där datorer ska kunna utföra alla monotona och likartade arbetsuppgifter i samhället. Idag jobbar företaget med 100 stora och medelstora bolag, däribland Swedbank, Volvo, Thomas Cook och ICA. Multisoft bygger verksamhetsdesignade systemlösningar för att effektivisera olika typer av administrativa uppgifter som är anpassade efter respektive kund.

– Alla branscher berörs av automatisering och digitalisering. Resebranschen är ett exempel på en bransch där det har skett enorma förändringar på senare år, där hela köpresan idag sker digitalt. På Automatiseringsdagen kommer Jesper Klingofström på Thomas Cook att prata om hur Ving har gått från 96 fysiska butiker till noll, men ändå ökar sin omsättning, berättar Ivar Algvere.

En annan bransch som berörts mycket av automatisering är vårdbranschen. Under Automatiseringsdagen kommer även Benjamin Ernryd, CIO på Frösunda Omsorg, att prata om hur automatisering har skapat nya förutsättningar för deras verksamhet. Ernryd använder automatisering som ett effektivt verktyg för att uppnå organisationens vision och mål.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG TILL AUTOMATISERINGSDAGEN 2018

– Vi brukar prata om ett bolags automatiseringspotential, där vi räknar på hur mycket det kostar en organisation att inte automatisera. Tänk till exempel på en ekonomiavdelning som fakturerar flera tusen fakturor varje månad. Viss information skrivs ner på post-its, lite i Excel, någon blir sjuk och ärenden ramlar mellan stolarna. En automatiserad faktureringslösning skulle minska antalet fel och missade fakturor, menar Ivar Algvere.

Förutom att det är bra för bolagets omsättning slipper medarbetare att rätta uppkomna fel och slipper också oroa sig för att göra fel. Automatisering bidrar mycket till välmående personal och därför är automatisering en viktig NMI-fråga.

Multisoft har jobbat med automatisering under de senaste 23 åren och menar att de aldrig har sett att automatisering har lett till att människor har förlorat sina jobb. Snarare har det hjälpt företag få nöjdare medarbetare samtidigt som processerna blivit mer effektiva både internt och externt.

– Vi vill visa mer på hands-on exempel kring vad automatisering verkligen innebär och varför det är så kraftfullt för alla typer av organisationer. Vår automatiseringsplattform Softadmin kan integreras med våra kunders befintliga affärssystem oavsett bransch och anpassas exakt efter de behov som företaget har. Den är byggd som en low code plattform och utgår från datamodellsdriven systemutveckling, förklarar Ivar Algvere.

Automatiseringsdagen är ett årligt återkommande event som anordnas av Multisoft. Här möts företag som redan påbörjat sin automatiseringsresa med dem som är intresserade av att automatisera processer inom det egna bolaget. Under dagen blandas keynotes med praktiska exempel med stationer där besökarna kan lära sig mer om olika delar av automatisering, såsom skillnaden på standardsystem versus skräddarsydda lösningar, datamodellsbaserad systemutveckling och framtidsspaningar.

– Framåt kommer automatiseringen bara att fortsätta och bli ännu mer avancerad. Det kommer tillföras mer AI och andra smarta lösningar. Vi kommer att gå från att se på datorn som ett verktyg och istället se den som en vän som ständigt hjälper till. På samma sätt som vi får kalenderpåminnelser idag om ett möte kan vi få intelligent hjälp om alla våra processer i vårt arbete. Alla företag har nytta av att börja automatisera processer inom sina företag redan idag. Vi vill inspirera kring nya lösningar genom att bjuda in medelstora och stora företag att bli inspirerade och delta i en dialog om automatisering på årets upplaga av Automatiseringsdagen, förklarar Ivar Algvere.

Automatiseringsdagen 2018 riktar sig till de som ansvarar för, driver eller är delaktiga i digitalisering och automatisering på sina företag. Anmäl dig kostnadsfritt till Automatiseringsdagen den 8:e mars, kl. 15:00. Begränsat antal platser.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG TILL AUTOMATISERINGSDAGEN 2018