ANNONS FRÅN POLISEN

”Min app gör polisen effektivare”

Tänk dig att en polispatrull plötsligt kan göra samma jobb som krävde tre patruller tidigare. Det är en av de konkreta effekterna av mitt jobb. Det säger Lina Bjurhager, kravanalytiker på polisens it-avdelning.

Publicerad Uppdaterad

Jag jobbar i ett team som utvecklar en mobil app som förenklar polisens arbete med att utfärda böter. Istället för block och penna kan hela proceduren nu skötas i mobilen. Det spar mycket tid och betyder i praktiken att poliserna snabbare kan avsluta ett ärende och åka på nästa.

Komplext men användarvänligt

Det kan låta som att en app för att utfärda böter är en enkel sak att utveckla. Men när man tittar lite närmare på de juridiska aspekterna, den stora informationsmängden och kraven på rättssäkerhet förstår man att det är en utmaning. Sedan gäller det att förvandla all denna komplexitet till en användarvänlig app som poliserna också vill använda.

Utveckling för poliser, med poliser

För att veta att appen verkligen fungerar i skarpt läge och för att fortsätta utvecklingen åker jag regelbundet på verksamhetspraktik med poliser i yttre tjänst. Att få vara med under ingripanden och se appen jag varit med och utvecklat användas i praktiken är väldigt givande. Jag känner att det jag gör varje dag bidrar till att polisen kan jobba effektivare.

Läs mer om att jobba på Polisens IT-avdelning
Läs om Christoffer Strömblads jobb som cybersäkerhetsspecialist på polisens it-säkerhetsavdelning
Läs om Mattias Karlssons jobb som kravanalytiker på polisens it-avdelning för gränsövervaknings- och passagerarsystem