ANNONS FRÅN FESTO

Festo Bionic Learning Network

Med naturen som inspiration för fabriks- och processautomatisering.

Publicerad Senast uppdaterad

Automationsteknologin utför vardagliga uppgifter i fabriker, dessa kan vara gripande, flyttande, positionerande av varor och produkter samt kontrollerande av olika processer. Naturen utför alla dessa uppgifter instinktivt, enkelt och effektivt. Vad kan vara mer logiskt än att undersöka dessa naturfenomen och lära av dem?

Festo har arbetat intensivt med bionics sedan början av 1990-talet. Lanseringen av Bionic Learning Network 2006 inledde ett dynamisk och öppet utbyte av idéer med välkända universitet, institut, utvecklingsföretag och privata uppfinnare.

Kärnteamet består av ingenjörer och designers, biologer och studenter från Festo som jobbar nära specialister från andra avdelningar och externa partners från hela världen. Det öppna, tvärvetenskapliga teamarbete erbjuder nya perspektiv och inspiration för industriella applikationer, och möjliga framtida standardprodukter.

Mål för det bioniska lärande nätverket - mer än bara att utveckla ny teknik

För att motivera, inspirera, entusiasmera och kickstarta innovation - som teknologisk ledare och som lärandeföretag följer Festo en rad klara mål med Bionic Learning Network:

  • Att etablera nätverk och motivera människor från olika sektorer för att utveckla sina idéer med Festo
  • Att hålla reda på aktuella trender inom forskning och utveckling och att testa ny teknik och tillverkningsmetoder
  • Att uppmuntra till större kreativitet i lösningsförfaranden och driva förberedande produktutveckling genom prototyptillverkning
  • Att diskutera möjliga lösningar med kunder och samarbetspartners och få feedback från kunder i frågor som rör innovation
  • Att demonstrera Festos expertkunskap på ett sätt som inspirerar ungdomar att bli intresserade av teknik och hjälper oss att upptäcka nya talanger

MER FRÅN FESTO: Flexibla ventilramper sparar pengar hos många sågverk

Några exempel

SmartBird – inspirerad av fiskmåsen

Den ultralätta flygmodellen imponerar med sin enastående aerodynamik och maximal smidighet och kan starta, flyga och landa med enbart vingarna.

BionicANTs - den naturliga myrans känsliga anatomi

Med bionicmyrorna har Festo inte bara tagit den naturliga myrans känsliga anatomi som förebild. För första gången överförs samarbetsbeteendet hos varelserna också till teknikens värld med hjälp av komplexa kontrollalgoritmer.

Bionic Handling Assistant – inspirerad av en elefantsnabel

Säker människa-maskin interaktion. Vid första anblicken fungerar Bionic Handling Assistant som en flexibel gripararm som inspirerats av en elefantsnabel med avseende på struktur och övergripande funktion. Systemet används också av Festo-forskarna som en utvecklingsplattform som kombinerar ett brett spektrum av tekniker och komponenter.

eMotionButterflies- ultralätt konstruktion inspirerad av fjärilar

Flygning är ett återkommande tema i Bionic Learning Network. Utvecklarna kanaliserade sin kunskap från projekten på BionicOpter och eMotionSpheres i de bioniska fjärilarna. De kombinerar ultralätt konstruktion av artificiella insekter med samordnat flygande beteende i ett kollektiv.

Festo som utvecklingspartner - en drivkraft för kundinnovationer

Framtida koncept för det bioniska lärande nätverket fungerar som utvecklingsplattformar som kombinerar en bred mångfald av tekniker och komponenter - från tillverkningskoncept via serier, upp till programvara och kontroll- eller reglerteknik.

Kontinuerlig optimering av de olika teknologierna ger Festo komplexa insikter och metoder för att utveckla och optimera nya produkter, och applikationer tillsammans med kunder och partners. Den expertis som uppnåtts i denna process gör Festo till partner för sina OEM-kunder inom olika sektorer med olika krav.

Genom att tillhandahålla lämpliga komponenter och lösningar, tjänster och expertis stöder Festo sina kunder från början i utvecklingen av sina produkter och följer dem från marknadsanalys till funktionell simulering, från prototyper till effektiv och produktiv serieproduktion.

För mer information: www.festo.com