ANNONS FRÅN FESTO

Flexibla ventilramper sparar pengar hos många sågverk

Ventilrampen VTSA monterad på en brädavskiljare hos Söderhamn Eriksson.

För cirka tio år sedan kom Festos ventilramper av typ VTSA ut på den svenska sågverksmarknaden. Sedan dess har många företag inom industrin sparat pengar och arbetskraft genom att sätta in nya eller byta ut sina gamla system.

Publicerad Uppdaterad

Några som har jobbat på olika sätt med systemet är USNR (tidigare Söderhamn Eriksson), IK Teknik och Södra Wood Långasjö. Samtliga hyllar ventilramperna efter att ha fått erfara fördelarna med dem.

Det finns många fördelar med de välbeprövade ventilramperna från Festo. Allt från snabb installationstid och färdigmonterade leveranser till säkerhetsfunktioner och mindre felsågning. Ventilrampen VTSA har tagit en betydande del av marknaden de senaste åren.

Sparar värdefull monteringstid

En av de största och kanske mest märkbara fördelarna med Festos ventilramper är den rejält förkortar monterings- och installationstiden. På USNR gläds de anställda av att slippa de gamla lösningarna.

Lars Fröberg från Söderhamn Eriksson blev nöjd när han efter en beräkning kom fram till att det nya systemet skulle bli upp mot 60 procent billigare än det tidigare.

– Förr var det en massa kablar och kopplingslådor som behövde fixas av en elektriker. Bara elektrikerns jobb tog ungefär tre dagar för att koppla all elektronik till en maskin, säger Lars Fröberg, elkonstruktör på USNR.

Ventilramperna har nu gjort det möjligt att i princip bli av med hela elektrikerns jobb. Istället kan de mekanikerna både dra luften och göra det elektriska jobbet. Detta skapar också möjligheter att enklare testköra funktioner innan maskinen levereras till kunden.

– Jag kan nu lägga mer tid på att testa maskinen för att säkerställa att så mycket som möjligt fungerar som det ska när kunden får den levererad. På detta sätt får vi bort många småfel och sparar tid åt kunden. Detta system har dessutom mycket färre kopplingspunkter vilket minimerar risken att fel uppstår. Här har vi fått bort i alla fall fem kopplingspunkter, säger Lars Fröberg och hänvisar till en brädavskiljare som monteras hos USNR, säger Lars Fröberg.

Enklare felsökning och färre reservdelar

På Södra Wood Långasjö har ventilramperna installerats på befintliga maskiner. För två år sedan gjordes såglinjen om till en rak inmatning. Då sattes en ny inmatare in och i samma veva byttes hela sågstyrningen på grovlinjen. Först då kom denna såglinje i kontakt med Festos produkter i större omfattning.

Ulf Lennartsson uppskattar att oavsett vilka ventilfunktioner som han vill ha så kan han sätta in dem i samma bottenplatta.

– Ventilramperna har underlättat jobbet både för elektriker och mekaniker. Det är ett mer genomtänkt system där det inte finns så mycket som kan gå sönder. Förr började alltid spolarna att läcka i o-ringarna om man hade en påliggande signal eftersom spolen blev varm och torkade ut o-ringen som sitter i ankarröret. Sen så brukade muttern som håller spolen vibrera loss och sånt kan inte längre uppstå med det här systemet, säger Ulf Lennartsson, underhållsansvarig på Södra Wood Långasjö. Systemet är också uppbyggt så att det ska vara enklare att både felsöka och byta ut en ventil om det behövs.

Sommaren 2013 utökade Södra Wood Långasjö sin verksamhet genom ett måleri. Måleriet levererades av IK Teknik som bygger kompletta lösningar från ritning till färdig anläggning. Eftersom vidareförädling av virke har blivit allt hetare den senaste tiden så har företaget kunnat specialisera sig på målningslinjer. I målningslinjen hos Södra Wood Långasjö har IK Teknik jobbat med Festos ventilramper.

– Det har varit väldigt smidigt att jobba med detta systemet. Jag skulle uppskatta att det går dubbelt så snabbt att installera detta systemet jämfört med hur man gjorde förr, säger Johan Karlsson från IK Teknik. Ventilramperna kommer i regel alltid färdigmonterade från Festo och har oväntat korta leveranstider.

– Vi får en färdigmonterad ramp på en vecka. När den sedan är installerad behöver vi inte göra så mycket. Och om något problem mot förmodan skulle uppstå så har jag alla reservdelar i en liten låda i bilen. Det är förvånansvärt få reservdelar, säger Johan Karlsson.

Flexibel påbyggnad

Även om installationstiden reducerades kraftigt med systemet menar Johan Karlsson att det är minst lika stora fördelar med systemet när det kommer till de flexibla påbyggnadsmöjligheterna.

– Det är jätteenkelt att bygga på ramperna med fler ventiler. Även om det är en startkostnad för att bygga på en ny del så sparar man snabbt in de pengarna på elektrikerns jobb som minimeras. För att sätta dit en ventil till behöver vi bara lossa fyra skruvar och sätta dit den själva.

Även Ulf Lennartsson är imponerad av hur enkelt det är att bygga på med andra ventiler eller andra funktioner:

– Man kan plocka in vilka ventiler man vill, både monostabila och bistabila och dessutom så finns det väldigt många olika ventilfunktioner i systemet som vi tidigare inte har varit vana vid och som har inneburit en bättre funktion i vår såglinje. Det spelar ingen roll vilken ventilfunktion du vill ha för alla kan sättas in i samma bottenplatta.

Ventilerna finns i fyra olika storlekar och på Södra Wood Långasjö används flera olika beroende av vad det är för maskin och vad den ska utföra.

– Även om vi skulle behöva bygga ut rampen med andra funktioner, exempelvis säkerhetsfunktioner eller regulatorer, så är det inga problem, säger Ulf Lennartsson.

Goda framtidsutsikter

Även om Festos ventilramper VTSA har funnits på marknaden i flera år nu så finns det många sågverk som sitter kvar på gamla system eftersom maskinerna ofta har väldigt lång livslängd. När det gäller maskinleverantörerna så är både USNR och IK Teknik överens om att det är detta system som gäller.

Johan Karlsson från IK Teknik levererade under sommaren 2013 en hel målningslinje till Södra Wood Långasjö. Här visar han ett av alla ställen där ventilramperna sparade mycket tid åt montörerna.

– Vi på IK Teknik är i grunden smedpojkar men detta är så enkelt att jobba med även för oss. Förr köpte vi olika delar från olika leverantörer men nu finns allt på samma ställe. Det krånglar aldrig heller så detta gör att vi bara erbjuder det här systemet när vi bygger maskiner, säger Johan Karlsson.

På Södra Wood Långasjö har Festos system även fått konkret positiva resultat:

– Förr hade vi mycket felsågning som kostade pengar. Felsågningen är minimal nu och det har blivit en stor besparing, säger Ulf Lennartsson.

Lars Fröberg på USNR var väldigt noggrann inför valet att implementera Festos ventilramper i sina maskiner, men efter att ha gjort en kalkyl blev valet enklare.

– Jag kom fram till att vi skulle spara ungefär 30 procent på att byta system. Om man ska räkna med den minskade arbetstiden så sparar vi upp mot 60 procent. Framförallt blir det våra kunder som vinner på detta men det är såklart även bra för oss.

Samarbetet mellan Festo och USNR vad gäller ventilramperna har pågått sedan 2010 och företagen har kunnat hjälpas åt med att utvecklas.

– Det är en pågående utveckling där vi har en ständig kontakt. Vi hjälps åt för att lösa problem som uppstår. Vi bygger många olika maskiner som ska levereras till hela världen och då uppstår alltid speciella situationer. Då är det viktigt med pålitliga leverantörer, avslutar Lars Fröberg.

För mer information: www.festo.com