ANNONS FRÅN FLIR SYSTEMS

Att få vara med från A till Ö

"Jag tror man kan öka intresset hos unga tjejer som ska välja utbildning genom att koppla ihop dem med tjejer som redan påbörjat en teknisk utbildning, och även med kvinnliga ingenjörer", säger Erika Göransson, ingenjör och projektledare på FLIR.

Att få vara delaktig i en avancerad teknisk utveckling av produkter som kan göra skillnad för människor. Det är en av anledningarna till varför Erika Göransson tycker det är roligt att jobba som ingenjör.

Publicerad Uppdaterad

Teknisk fysik på universitetet ledde Erika Göransson till Schweiz, där hon redan under utbildningen tillbringade ett år som utbytesstudent. Efter ingenjörsexamen fick hon jobb som produktdesigner på Heptagon i Zürich, ett företag som designar och tillverkar mikrooptik och optoelektroniska moduler.

Hon stortrivdes och hade möjlighet att vidareutvecklas och få allt större ansvar inom företaget. Efter elva år var det ändå läge att återvända till Sverige. Bopålarna slogs ner i Täby, och där upptäckte Erika Göransson företaget FLIR Systems, som hon ofta passerade.

– Jag letade efter jobb på ett high tech-företag och FLIR hade allt det jag ville ha: det är internationellt, har egen produktion och väldigt intressanta produkter. Att de dessutom tillverkar avancerad optik, vilket inte är så vanligt i Sverige, gjorde FLIR till ett självklart val.

Erika Göransson är ingenjör med inriktning materialvetenskap, något hon har stor nytta av i sitt jobb som projektansvarig på FLIRs optikcenter.
– I mitt arbete på optiktillverkningen har jag ansvar för både R&D och produktion. Att få jobba med utveckling, ta fram nya produkter och lösningar samt se hur de kan aktualiseras i produktion och försäljning är jättekul.

Utmaningarna i jobbet är flera, menar Erika Göransson. Att se helheten, ha en lång planeringshorisont och att få lönsamhet i kombinationen R&D och produktion.

– Jag får vara del av en process från A till Ö, där man också är med och utvärderar hur produkterna fungerar i verkligheten, vilket är väldigt stimulerande. Dessutom har jag förmånen att jobba på ett företag som har en väldigt öppen företagskultur, där man uppmuntras att växa som medarbetare.

Något som hon menar även innebär att man lär sig se utvecklingspotential och identifiera företagsutmaningar:
– Vi producerar ju flertalet av våra linser själva, samtidigt som vi fortfarande behöver köpa in en del utifrån. Där finns stor utvecklingspotential – att bli självförsörjande. 

Att vara kvinnlig ingenjör i en mansdominerad bransch är inget Erika Göransson tänker på dagligen. Däremot tycker hon det är synd att många duktiga tjejer inte läser vidare till ingenjörer, trots att de har både lusten och förutsättningarna.

– Jag tror man kan öka intresset hos unga tjejer som ska välja utbildning genom att koppla ihop dem med tjejer som redan påbörjat en teknisk utbildning, och även med kvinnliga ingenjörer.

På FLIR Systems jobbar man aktivt med jämställdhetsfrågan, bland annat genom samarbetet med Womengineer. Under IGEday (Introduce a Girl to Engineering day) får också unga tjejer möjlighet att komma till FLIR under en dag för att se hur en ingenjörs vardag ser ut.

– Arbetet med att locka tjejer till branschen är jätteviktigt. Att duktiga tjejer inte läser vidare till ingenjörer är ju en förlust både för dem själva och hela samhället. Jobbet som ingenjör är så enormt roligt, man får jobba tätt ihop med andra människor och utveckla saker som gör stor samhällsnytta. Dessutom är det en bred utbildning som ger många valmöjligheter, konstaterar Erika Göransson.

Namn: Erika Göransson

Titel: Projektledare

Bakgrund: Teknisk fysik, inriktning materialvetenskap, vid Uppsala universitet 2005

Drömkompetens: Att vara en inspirerande ledare - för att det är fantastiskt att se andra inspireras och utvecklas!

Om innehållet

FLIR Systems är en global marknadsledare med både utveckling och produktion i Sverige. FLIRs värmekameror används inom områden som kustspaning, förebyggande underhåll, forskning, bygginspektion och brandbekämpning.

Antal medarbetare: 3 000 globalt, varav 350 i Täby norr om Stockholm.

Medarbetarnas bakgrund: Bland akademikerna främst civilingenjörer med elektronik, mekanik, bildbehandling och optik som främsta teknikområden.

Den här artikeln har skrivits för FLIR av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget vdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.