RYMDEN

Nasas nya bild på dolt ljus kan lösa solmysterium

Nya blå fläckar som visar var solen är som varmast.
Nya blå fläckar som visar var solen är som varmast.

Nya bilder från solens stekheta atmosfär kan hjälpa forskare att förstå ett märkligt fenomen med stjärnan.

Publicerad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa släpper då och då bilder från rymden som blir mer eller mindre virala. Nyligen fick vi se en stenformation på Mars som såg ut som en tecknad björn. Förra året släpptes en fantasieggande bild som såg ut att föreställa en port, även den från Mars.

Nu är det dags för nya bilder och observationer – och den här gången rör det solen.

Nasas Nuclear Spectroscopic Telescope Array (Nustar) har upptäckt nya mönster av högenergetiskt ljus från solen – så pass högfrekvent att det inte är synligt för det mänskliga ögat.

Det dolda ljuset kan hjälpa till att lösa ett mysterium relaterat till solens vansinnigt heta yttre atmosfär – koronan. Den delen av solen som har en temperatur på över 1 000 000 grader.

Det synliga ljuset utgör endast en del av det elektromagnetiska spektrumet, vilket innebär att det mänskliga ögat endast kan se en relativt liten del av de många olika våglängderna. Utöver synligt ljus inkluderar det elektromagnetiska spektrumet en mängd olika våglängder, såsom radiovågor, mikrovågor och infrarött ljus.

Lärdomar om solens korona

Att upptäckta detaljer i infrarött ljus är jätteteleskopet James Webbs paradgren. Men nu har alltså även Nustar fått använda sin avbildningsteknik för att fånga högenergetisk röntgenstrålning från solen – vilket förhoppningsvis kan ge nya insikter och lärdomar från solens korona.

Från vänster ser Nasas Nustar högenergiröntgenstrålar, Hinode-sonden ser röntgenstrålar med lägre energi och Nasas Solar Dynamics Observatory ser ultraviolett ljus.
Från vänster ser Nasas Nustar högenergiröntgenstrålar, Hinode-sonden ser röntgenstrålar med lägre energi och Nasas Solar Dynamics Observatory ser ultraviolett ljus.

Bilden som Nasa publicerade nyligen visar högenergiröntgenstrålning som tydliga, blåa fläckar. För att få fram bilden har man kombinerat data från Nustar med bilder tagna av den japanska rymdfarkosten Hinode och bakat ihop detta med observationer från Nasa-sonden Solar Dynamics Observatory.

De blå fläckarna är viktiga eftersom de visar solens hetaste områden. Frågan om varför solens yttre atmosfär är så pass mycket varmare än ytan har forskare länge funderat på. Med de nya observationerna hoppas man få ledtrådar för att knäcka detta stekheta mysterium.