Senaste nyheterna från Ny Teknik
-
Teslas självkörande bil är ännu en gång alldeles runt hörnet
En robottaxi för två och en robotbuss för 20. Det är Teslas senaste drag i jakten på att sätta verkligt självkörande fordon på vägarna.
-
Northvoltkälla: 150 miljoner euro säkrade
Krisande Northvolt för samtal med långivare och investerare om att ta in 200 miljoner euro, nära 2,3 miljarder svenska kronor, rapporterar flera medier med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters.
-
Fredsprismottagare: Atombomber kommer inte skapa fred
Japanska Nihon Hidankyo får årets Nobels fredspris, för sin kamp mot kärnvapen. Organisationen har varit favorittippad flera gånger tidigare, men säger ändå att detta hade de ”aldrig kunnat drömma om”.
-
Världens största biokolfabrik öppnar i Danmark – men skadar den miljön?
Danska Skyclean har invigt sin länge väntade fullskaliga pyrolysanläggning. Företaget lovar stora koldioxidreduktioner, men en miljöorganisation är kritisk till tekniken.
-
Nobels fredspris till Nihon Hidankyo – ”Påminner om farorna med kärnvapen”
Ett fredspris i Nobels anda – som påminner om farorna med kärnvapen i en tid av uppskruvade hot. Så beskriver fredsforskare Nobelkommitténs beslut att tilldela den japanska gräsrotsorganisationen Nihon Hidankyo fredspriset 2024.
-
Elon Musk: Optimus kommer att kunna göra vad du vill
Teslas humanoida robot kommer att kosta mellan 20 000 och 30 000 dollar, enligt Elon Musk. Under lanseringen av Cybercab och Robovan i Kalifornien på fredagsmorgonen svensk tid deltog en hel flotta av Optimus-robotar.
-
Varningen till konsumenter: Undvik Tesla – ”Många blir nog förvånade”
Elbilstillverkaren Tesla har hamnat på Råd & Röns ”svarta lista” efter att man nekat en kund garanti efter en skada på bilen.
-
Northvolts vd: Ska betala skatteskuld 287 miljoner enligt plan
På måndag måste Northvolt betala en skatteskuld på 287 miljoner kronor. Alternativen är konkurs, rekonstruktion – eller personligt betalningsansvar för styrelsen.
-
Svenska forskare: Tekniken brister – gifter läcker genom vattenreningen
Världen över har tusentals biofilteranläggningar anlagts i städer för att rena dagvatten. Nu ser svenska forskare en risk att tekniken brister, och att giftig PFAS kan rinna rätt igenom.– Det här är en stor risk för oss och för miljön, säger forskaren Ali Beryani vid Luleå tekniska universitet.
-
Enorm förödelse och miljoner utan el efter Miltons härjningar
Över tio personer har omkommit i Florida i spåren av orkanen Milton, rapporterar CNN. Förödelsen är enorm med förstörda hus, översvämmade gator och bostadsområden och uppslitna träd.
-
Teslas självkörande Cybercar ska kosta 30 000 dollar – kommer 2027
Den som vill ha en självkörande ”robotaxi” från Tesla får bärga sig några år till, kanske till 2027. Tesla lanserar också en självkörande buss med plats för 20 personer – och en ny version av humanoida roboten Optimus.
-
Provkörning: Renault 5 – ”En helgjuten bil – med styrkor på rätt ställen”
En bil som lockar med goda prestanda, V2G samt charm och allt detta till ett överkomligt pris. Men är Renault 5 bra? Ny Teknik har provkört.
-
Nu är lastbilsjättarnas första svenska laddstation invigd
På torsdagen öppnade Milence första snabbladdstation för lastbilar och bussar i Sverige. Innan året är slut ska ytterligare tre svenska stationer ha öppnat.
-
Elbilen från Volvo Cars körde 30 meter innan svåra olyckan i p-huset
Volvo Cars hämtade data från bilen förra veckan.
-
Inget för landkrabbor: ”Miss Piggy” flög rakt in i orkanen Milton
När en orkan slår mot USA, lyfter speciella flyg för att samla in data som kan användas för att göra bättre prognoser.
-
Orkanen Milton slår mot Florida: ”Bilar lyftes upp och vältes upp och ned”
Milton har dragit in över Florida med vindar på upp emot 56 meter per sekund. Miljoner är utan el och dödsfall har bekräftats. Räddningstjänst har fått pausa sina insatser på grund av de livsfarliga vindarna.
-
Ryggradsdjur försvinner – närmar sig kollaps på flera platser
På 50 år har bestånden av vilda ryggradsdjur minskat med 73 procent, visar en ny rapport från WWF. Ryggradsdjuren är viktiga för jordens ekosystem – som på flera platser närmar sig kollaps.
-
Northvolt anmäls för svartbygge – byggnader kan tvingas stänga
Krisande Northvolt anmäls för svartbygge, rapporterar P4 Västerbotten. Enligt anmälan till kommunen rör det sig om cirka 700 moduler som saknar bygglov.
-
Efter förseningarna – nu ska Tesla visa sin självkörande taxi
Efter flera månaders försening – nu visar Tesla upp sin ”robotaxi”.
-
Svenske Leif är mitt i orkanen Milton: ”Som ett vrålande troll”
Svenske Leif Oskarsson befinner sig mitt i orkanen Milton i Florida.– Vinden låter som att en djup, mörk röst, som ett stort troll, står och vrålar utanför, säger han.
-
Kökets 40-talsklassiker knådar vidare – med 2 000 exemplar per vecka
Snart har det tillverkats två miljoner exemplar av den klassiska svenska köksassistenten, och den exporteras i allt större volymer. Men den fungerar fortfarande enligt samma princip, och produceras på i stort sett samma sätt, som vid starten 1940.
-
Behövs ens Nobelpriset om Demis Hassabis AI-teknik når målet?
En dataspelsutvecklare som nu leder Googles mest ambitiösa satsning: att skapa artificiell generell intelligens. Att Demis Hassabis får Nobelpriset för det ai-system som kan förutspå formen hos proteiner är verkligen bara början, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.
-
Mitt i krisen – högt uppsatt Northvoltchef hoppar av
Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett – den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolts huvudfabrik i Skellefteå – har lämnat sitt uppdrag.
-
Nya satsningen: Vill få vätgasacceptans genom att sno Sodastream-tanken
Ett stort cylindriskt ”batteri” kombinerat med hur det funkar i kolsyremaskiner? Det är Toyotas framtidsplan för hur portabel energi kan se ut. Målet är att öka acceptansen för vätgas.
-
47 olyckor på Northvolt med farliga kemikalier
Personalen på Northvolts fabrik i Skellefteå har sedan 2021 drabbats av 47 olyckor med kemikalier som Arbetsmiljöverket klassat som särskilt farliga, rapporterar SVT.
-
Nobelpristagare i första intervjun: ”Det är väldigt surrealistiskt”
Demis Hassabis är en av årets Nobelpristagare i kemi. Han belönas för sitt arbete med att ta fram proteinstrukturer med hjälp av AI.
-
Tre delar Nobelpris i kemi – knäckt koden för proteinernas strukturer
Forskarna David Baker, Demis Hassabis och John Jumper har knäckt koder för strukturen i proteiner, ”livets kemiska multiverktyg”. Nu tilldelas de Nobelpriset i kemi av Vetenskapsakademin.
-
Miljontals uppmanas evakuera när jätteorkanen Milton ökar i styrka
Sydöstra USA har knappt samlat sig efter att meterhöga stormfloder härom veckan svepte in med ovädret Helene. Nu är orkanen Milton på väg mot Florida. Upp emot sex miljoner invånare har uppmanats att evakuera inför vad som kan bli det värsta ovädret på hundra år.
-
”Snabbtåg på separata fjärrtågsbanor är svårslaget”
REPLIK. Rätt utfört är ett fjärrtågsystem för 230 km/h med konventionella, standardiserade spårfordon svårslaget, skriver Tomas Larsson i en replik.
-
Svenska universitet klättrar mest på världsrankning
Europa tappar mark till Asien på rankningen av världens bästa universitet. Men svenska lärosäten klättrar mest på listan när Times Higher Education rankar de 2 000 bästa i världen.
-
Källa: Datum spikat – då släpps storsatsningen Apple Intelligence
Apples svit med nya ai-funktioner släpps på engelska i slutet av oktober, rapporterar Bloomberg. Men det inbyggda stödet för Chat GPT ser ut att dröja.
-
Google hotas med uppdelning – kan splitta Chrome och Android
Google kan tvingas sälja Chrome och behöva offentliggöra data för sina konkurrenter, om USA:s justitiedepartement får som det vill.
-
Priset på kranvatten rusar – inget mer billigt vatten
Kostnaderna för vatten och avlopp skenar. I var fjärde kommun har taxan höjts med över 20 procent i år.– Vi undrar hur man har skött sin verksamhet om man behöver göra så här stora prishöjningar, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.
-
Därför förvärrades den dödliga stormen: ”Mer intensiva av klimatförändringar”
Den dödliga orkanen Helene hade starkare vindar och mer intensivt regn på grund av klimatförändringarna, visar en färsk snabbstudie.– Vi ser en ökning av de mest destruktiva orkanerna, säger klimatologen Friederike Otto vid World Weather Attribution.
-
Renault-chef om nya elbilen: ”Stor skillnad på billig och budget”
Renault återupplivar en legendarisk modell som elbil. Det blir inte marknadens allra billigaste elbil och tillverkaren vill ogärna prata om kompromisser. Men det lilla formatet gör att bilen blir som mest bekväm för föraren.
-
Skatteverkets krav: Senast måndag ska Northvolt betala 287 miljoner
Senast på måndag måste krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt betala 287 miljoner kronor till Skatteverket, bekräftar myndigheten till SVT Nyheter Västerbotten.
-
Bitterljuvt när Hinton får Nobelpris för teknik han tror kan hota mänskligheten
Det är med delade känslor jag tar del av beskedet att Geoffrey Hinton får årets Nobelpris i fysik. Jag gissar att han känner precis likadant, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.
-
Thyssenkrupp skakar – ifrågasätter grön stålproduktion
Tysklands största stålproducent Thyssenkrupp Steel överväger att skrota sin satsning på grönt stål, enligt uppgifter i tysk press. Bolaget har siktat på direktreduktion med vätgas, samma teknik som Hybrit och Stegra.
-
Här är Googles galna tvåsidiga tangentbord
Det är cirkulärt, har 208 tangenter – och går att skriva på uppochner. Google Japans senaste gimmick liknar inget annat tangentbord på jorden.
-
Risk för högre elpris – näringslivet säger nej
Även Svenskt Näringsliv vill nu pausa den nya modellen för elöverföring som ska införas i slutet av oktober.
-
Enorma batteriparken utklassar Sveriges planer – kan bli störst i Europa
Den belgiska batteriparken slår de största planerna i Sverige flera gånger om. ”Storskalig energilagring spelar en avgörande roll”, säger vd:n för energibolaget bakom bygget.
-
Maskininlärning gav duo Nobelpriset i fysik
Forskarna John Hopfield och Geoffrey Hinton får Nobelpriset i fysik för sina upptäckter inom artificiell intelligens och maskininlärning. – AI och maskininlärning kommer att förändra samhället på liknande sätt som den industriella revolutionen, säger Hinton när han nåtts av beskedet.
-
Europas första steg mot ”planetärt försvar” – undersöker rymdkrock
För drygt två år sedan kördes en amerikansk rymdsond med flit in i en asteroid. Nu har en europeisk farkost skjutits upp som ska ta sig till asteroiden för att undersöka nedslagsplatsen.
-
Miljardsmäll när Northvoltbolag går i konkurs
Northvolt Ett Expansion, ett dotterbolag till den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt, har gått i konkurs med skulder på 2-3 miljarder. Konkursförvaltaren hoppas hitta en köpare av tillgångarna – som i princip består av ett stort byggprojekt i Skellefteå.
-
Bilder från rymden visar hur orkanen Milton ”exploderar” till en monsterstorm
Ännu en kraftig orkan är på väg mot Florida efter orkanen Helenes framfart i slutet av september. Bilder från rymden visar Miltons extrema framfart.
-
Varningen: Jordens vattensystem ur balans – ”mer oförutsägbart”
Mer kaotiska väderförhållanden väntar. Förra året ledde värmeböljor till att världens floder hade de lägsta nivåerna på 33 år, medan andra delar av planeten drabbades av översvämningar.– Vattnet blir mer oförutsägbart, säger WMO-chefen Celeste Saulo.
-
Bakslag för Google i rätten – måste öppna Android för konkurrens
Google måste öppna sitt operativsystem Android för konkurrerande appbutiker, enligt ett föreläggande som en domare i den amerikanska delstaten Kalifornien utfärdat.
-
Rymd, kvant och laser – nu är det dags för Nobelpriset i fysik
Förra året knep Lunds universitet sitt första Nobelpris, när svensk-franska Anne L'Huillier var en av de tre pristagarna. Kanske blickar kommittén i år mot den mystiska kvantvärlden.– Det är ganska hett just nu, säger fysikprofessorn Mattias Marklund.
-
Cementfartygets rotorsegel spar bränsle – ”Allt är så tyst”
Cementindustrin ska minska sina utsläpp och ser över sina transporter. Ett nytt cementfartyg kommer att minska bränsleförbrukningen med minst 10 procent med en 24 meter hög Flettner-rotor.
-
EU-uppgörelse om omdiskuterade ”chat control” dröjer
En EU-uppgörelse om det omdiskuterade förslaget mot barnövergrepp på nätet fortsätter att dröja. Än finns ingen majoritet bland medlemsländerna.
-
Uppgifter: Northvolts utlandsfabriker blir försenade
Krisen i Northvolt leder till förseningar i bolagets satsningar utomlands, rapporterar Bloomberg. Fabrikerna i Tyskland och Kanada ser ut att komma igång ungefär ett år senare än väntat.
-
Stort cyberangrepp stängde rysk stats-tv
Det ryska statliga tv-bolaget VGTRK har utsatts för en ”oöverträffad” hackerattack, meddelar president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.
-
Här är Mark Zuckerbergs nya bil – egendesignad Porsche-minibuss
Meta-chefen har omvandlat en Porsche Cayanne Turbo GT till en skräddarsydd minibuss till sin fru.
-
Så ska strafftullarna hanteras: ”Vi ändrar inte priset – tittar på lokal produktion”
En ny modell samtidigt som strafftullar slår till. Xpeng tragglar på med sin Europalansering och G6:an ska hjälpa till på vägen. Men hur ska tillverkaren tackla utmaningarna?
-
Här är Googles nya drag: Sök med hjälp av video
Ai öppnar för nya sätt att hitta information på nätet. Googles nya teknik för att söka med hjälp av rörlig bild är ett färskt exempel på det.
-
”Ett historiskt beslut” – så ska Sverige bidra till Natos försvar
Sverige ska bidra med styrkor till Nato både på mark, till sjöss och i luften nästa år, meddelar regeringen.– Det här är ett historiskt beslut. Vi ska nu för första gången som allierad bidra med en väpnad styrka till Natos kollektiva försvar, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).
-
Dags för priset som gör labbråttor till stjärnor: ”Jagar det revolutionerande”
Nu ska världens främsta forskare prisas. Labb och torra rapporter byts mot kändisskap, miljoner och flärd – åtminstone för en tid.– Det var en fantastisk upplevelse. Under två år var jag i en sorts upprymt tillstånd, säger pristagaren Benjamin List.
-
Per Kågeson: ”Skrota subventioner för solkraft”
Skrota subventioner för solkraft, uppmanar Per Kågeson, pensionerad professor i miljösystemanalys, på SvD Debatt.
-
De får Nobelpriset i fysiologi eller medicin: ”Överraskande upptäckt”
Amerikanerna Victor Ambros och Gary Ruvkun delar årets Nobelpris i medicin. De prisas för sina upptäckter av mikro-RNA. Forskarkollegan Fredrik Söderblom vid Uppsala RNA Reserach Center gläds åt pristagarna. – Jag tycker det här var fantastiskt, säger han.
-
Därför nobbar regeringen Northvolt: ”Inte valt vägen med massiva statsstöd”
Regeringen har sagt blankt nej till statligt stöd till krisande Northvolt. Detta trots att batterifabriken har setts som ett svenskt prestigeprojekt. – Sverige har inte valt vägen med massiva statsstöd, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
-
Därför växer Mount Everest: ”Som när man lossar frakt från ett fartyg”
Världens högsta berg blir ännu högre. De senaste 89 000 åren har Mount Everest skjutit i höjden mellan 15 och 50 meter mer än väntat, visar en ny studie.
-
Studsvik får tillstånd för mer utländskt kärnbränsle
Slutförvaret som ska byggas i Forsmark är avsett för svenskt kärnavfall. Ändå har Studsvik Nuclear fått tillstånd att deponera över 350 kilo använt kärnbränsle från utlandet där. Nyligen gav regeringen tillstånd för ännu mer.
-
Miniproblem: Hade guldkastet klarat Duplantis guldhopp?
Kast och hopp är två helt olika friidrottsgrenar, men möjligen finns det gemensamma nämnare. I veckans miniproblem av fysikprofessor Göran Grimvall gäller det att klura på det. Dessutom: sifferserier och tryckfall.
-
Han blev entreprenör vid 17 – nu växer bolaget: ”Måste vara lätt dum i huvudet”
Det praktiska arbetet med ungdomsföretag (UF) kan minska ojämlikhet bland gymnasieelever. För 24-årige Jonatan Persson blev UF-företaget startskottet på en karriär som driven startupentreprenör och vd på Helios Innovations. – Du måste vara naiv och lite lätt dum i huvudet för att orka.
-
Kina vill spinna världen in i ett globalt elnät – tanken avskräcker expert
Kina arbetar målmedvetet på att förverkliga ett världsomspännande elnät med sig självt i centrum. Nu varnar en amerikansk tankesmedja och dansk professor för planerna.
-
Spionflyg upptäckte gammablixt i åskmoln – kan förklara blixtmysterium
Från ett ombyggt spionflyg har forskare mätt gammastrålning från åskstormar och upptäckt ett tidigare förbisett fenomen. Det kan kanske hjälpa till att förstå ett fortfarande olöst mysterium: Vad som utlöser blixtar.
-
Provkörning: Tesla Model 3 Performance
En uppgradering som heter duga och första gången Tesla gör en unik version. Model 3 Performance har på pappret ”allt” man kan önska sig. Men saknas det verkligen inte något?
-
Obduktionsrapporten klar: Det dog ”spionvalen” Hvaldimir av
Den uppmärksammade ”spionvalen” Hvaldimir dog troligtvis av en bakterieinfektion, det visar den slutgiltiga obduktionsrapporten.
-
Kinesiska elbilar lär bli dyrare – men oklart hur mycket
Vissa befarar ett handelskrig med Kina när EU inför permanenta tullar på kinesiska elbilar. Hur stor påverkan det får på europeisk bilmarknad är svårt att säga i nuläget, menar en analytiker.
-
Högen växer – Northvolt-skulder på 90 miljoner
Högen av ärenden hos Kronofogden växer snabbt. Nu finns betalningsförelägganden gentemot krisande batterijätten Northvolt på 90 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.
-
Efter dom – Spotify flyttar tjänster utomlands: ”Föråldrad byråkrati”
Spotify meddelar att man flyttar tjänster utomlands, efter ett domstolsbesked som nekar bolaget att ha beredskap nattetid i Sverige.
-
Volvo Cars om strafftullarna: Fortsatta diskussioner
Som väntat säger EU-länderna ja till tullar på elbilar från Kina.
-
EU-ja till strafftullar på elbilar från Kina – Sverige hoppas på undantag
EU-länderna säger ja till permanenta tullar på elbilar från Kina, uppger diplomatkällor för nyhetsbyrån AFP. Beslutet kan få stor, negativ betydelse för Volvo Cars elbilar från Kina. Den svenska regeringen lade ned sin röst och hoppas på en särlösning för Volvo Cars.
-
Ny miljardaffär för Saab – Litauen köper luftvärn
Försvarskoncernen Saab har fått en beställning på mobilt luftvärn av Litauen. Avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.
-
Så värmer kalla vatten i norr upp jorden – ”En självförstärkande mekanism”
Sjöar och älvar i kalla miljöer bidrar till mer utsläpp av växthusgaser än vad man tidigare trott, visar ny forskning. Särskilt stor påverkan har utsläppen i områden med permafrost.
-
Tilldelas en miljard – svenska försvaret ska skaffa egna militära satelliter
Regeringen har beslutat att tilldela Försvarsmakten en miljard kronor mellan 2024–2032 för att kunna utveckla sin rymdförmåga.
-
Tyska turbinen vässar svensk vattenkraft – med generatorn i dykarklocka
Den nya turbinen i Åby vattenkraftverk ger el även i låga flöden och är skonsam mot fiskarna. Men det mest ovanliga är generatorns placering, som ger en rad fördelar.
-
Northvolt: De får lämna i Stockholm och Västerås
Förhandlingarna om uppsägningar av tjänstemän på krisande batterijätten Northvolt är delvis klara. Drygt 200 tvingas sluta i Västerås och Stockholm. – Det är bättre än förväntat, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt.
-
Einride drar i handbromsen – ”Behöver anpassa expansionstakt och organisation”
Efter miljardförlust och sinande riskkapital tvingas fraktteknikbolaget Einride ta till åtgärder. ”Det är tufft att behöva fatta sådana här beslut”, säger bolagets vd och grundare.
-
Regeringen vill öka anslagen för vägar – men tufft för järnvägen
Regeringen vill öka anslagen för vägar, så att det eftersatta underhållet kan åtgärdas till 2037. Men för järnvägen kommer underhållsskulden vara fortsatt stor.
-
Open AI stänger mångmiljardrunda – råder investerare att skippa rivaler
Ai-bolaget fyller kassan med 67 miljarder kronor. Samtidigt uppmanar Open AI finansiärerna att inte satsa på konkurrenter som startats av tidigare anställda.
-
Varningen: Bilkrisen ”utmanande” för svenska bolag
Krisen bland biljättarna riskerar att slå mot de svenska underleverantörerna. Branschorganisationen FKG varnar för ett dystert 2025.
-
Teknikchefen: Solid state om fem år – men LFP kommer hålla sig relevant
”Solid state” beskrivs som nästa stora tekniksprång för batterier. Men när kommer vi få se dessa? Nu har BYD för första gången satt ett ”datum” då de ser att batteritekniken är redo.
-
Kortar byggtiden för elnät – genom att tjuvstarta
I stället för att invänta tillstånd från myndigheterna tänker sig Vattenfall nu påbörja arbetet med att bygga sina nya elnät innan det slutliga tillståndet fåtts.
-
Källa: BMW vill inte satsa mer på Northvolt
Den tyska biltillverkaren BMW vill inte investera mer i den krisdrabbade svenska batteritillverkaren Northvolt AB, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till en källa.
-
Här är världens första hybridhusbil i sin klass – solpaneler på taket
Thor Industries lanserar en hybridhusbil. Med batterier på 140 kWh, solpaneler och bensindriven räckviddsförlängare ska den ha en räckvidd på 800 km.
-
Här riggas återstarten av Sveriges största pumpkraftverk
En undervattensfarkost ska köra genom tunnlarna, berget måste förstärkas och ett lyft om 600 ton krävs i underjordsstationen. Vattenfall förbereder för att Sveriges genom tiderna största pumpkraftverk ska tas i drift igen 2032.
-
Vad händer när AI plötsligt blir superintelligent på alla nivåer?
Open AI anser att kursen mot artificiell generell intelligens är utstakad. Är det möjligt och vad händer då? Vi bjöd in en ai-expert till podden för att få svar på de här frågorna.
-
Efter kritiken: Nu skjuter EU på avskogningslag
Trycket från regeringar, skogsindustri och utvecklingsländer gav effekt. Nu skjuter EU-kommissionen upp sin avskogningslag. ”Oerhört oroande”, anser Miljöpartiet.
-
Kravet: Förbjud tvång på små och stora tecken i lösenord
Teckenbaserade lösenord är en huvudvärk för de flesta. Nu kommer en ny standard – som förhoppningsvis tar död på onödiga lösenordspraxis.
-
Nu byter Fröken Ur arbetsplats – efter 90 år
Efter lång och trogen tjänst är det dags för den talande klockan att flytta från Telia.
-
Ny Teknik kan få tidskriftspris för stöd till Ukrainas återuppbyggnad
Ny Teknik nomineras till Tidskriftspriset 2024 för att tidningen tagit initiativ till den svenska paviljongen på Rebuild Ukraine.
-
Världens första ”riktiga” processor på tryckt elektronik är svensk
När det gäller riktigt små processorer är Olof Kindgren en mästare. Nu har hans minimala RISC-V-processor klämts in i tryckt elektronik i samarbete med Harvard och en brittisk tillverkare.
-
Nimbus tecknar stort kontrakt med försvaret – ska leverera arbetsbåt
Båttillverkaren Nimbus har tecknat ett kontrakt med Försvarsmakten. Tillsammans med samarbetspartnern Svensk Konstruktionstjänst har Nimbus vunnit ett ramavtal för tillverkning av en mindre arbetsbåt.
-
Volvo Cars försäljning ökar – men biltillverkaren tappar tempo
Volvo Cars försäljningen ökade med en procent till 62 458 bilar i september jämfört med samma månad i fjol. Laddbara bilar utgör 48 procent.
-
Anställd på kärnkraftsbolaget Studsvik kopplas till Kina
En anställd vid kärnteknikbolaget Studsvik i Nyköping har aktivt arbetat för Kina, rapporterar TV4:s Kalla fakta.
-
Svenska Kraftnät: Ukrainas elsystem bättre rustat än Sveriges
Ukrainas elsystem var bättre förberett för krig när ryssarna anföll 2022 än vad Sveriges är i dag. Den bedömningen gör Svenska Kraftnät.– Efter massiva angrepp lyckas de ändå återställa elförsörjningen om och om igen, säger Anders Odell, forskningsledare på FOI.
-
Cubergs maskiner för batteritillverkning går under klubban
Northvolts dotterbolag Cuberg skulle utveckla litiummetallbatterier för flygfarkoster. Nu säljs företagets maskiner på auktion.
-
Googles AI-podcast förvränger Ny Teknik-artikel: ”Mycket obehagligt”
Googles omtalade ai-podcast låter påfallande realistisk, som ett samtal mellan två människor. Men när Ny Teknik testar serveras vi en ai-röst som utger sig för att vara en verklig intervjuperson och en rad påhittade uppgifter.
-
Man död efter att en Volvo körde ut från P-hus – varför nödbromsade inte bilen?
En eldriven Volvo XC40 körde ut från fjärde våningen i ett parkeringshus i Norge. Föraren omkom. Varför stoppade inte de automatiska säkerhetssystemen bilen?