Senaste nyheterna från Ny Teknik
-
Så blir din ångest en styrka i arbetslivet
Oro och ångest kan vara ett hinder både i privatliv och i karriär. Men det finns strategier för att få kontroll på oron och rent av göra den till en styrka.
-
”Fler måste vara med i samtalet om ai”
PERSPEKTIV. Artificiell intelligens är ett otroligt brett begrepp. Det rymmer massor av olika tekniska innovationer – och sätt att använda dem. Om vi ska hitta rätt sätt att använda tekniken behöver vi bli mer precisa i samtalet om den artificiella intelligensen, skriver Anders Thoresson.
-
Social kontakt viktig vid samarbete – hjärnorna synkroniserar
När två människor samarbetar under en arbetsuppgift samarbetar även deras hjärnor med varandra. Japanska forskare menar att hjärnorna agerar ”som ett system”. Enligt psykologiprofessor Håkan Fischer ger kunskaperna om hjärnsynkronisering ledtrådar om hur distansarbete påverkar vår samarbetsförmåga.
-
Forskare slår fast: ”BOAT” var ljusaste ljusstrålen som någonsin uppmätts
Ett fenomen som bara händer var 10 000:e år och en gamma-stråle av aldrig tidigare skådat slag. I ett halvår har Nasa-forskare studerat GRB:n och nu konstaterar de – det är den ljusaste ljusstrålen någonsin.
-
Provkörning: Lexus Rz450e – ”Tunn premiumkänsla”
Lexus säger att RZ450e är en ”från grunden egenbyggd elbil”. Men hur väsensskild är den från den skandalomsusade Toyota som den delar teknik med? Ny Teknik har testat.
-
Klart med ”märket”: Nytt löneavtal för industrin
Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om ett nytt löneavtal. Det blir på 7,4 procent fördelat på två år.
-
Nu kommer Nio ET5 – utmanaren till Tesla Model 3 till Sverige
En mindre och sportigare – men framförallt billigare modell. Nu har Nio lanserat ET5 i Sverige, en bil som drar lans mot Tesla Model 3 och Polestar 2.
-
Regeringen stöder kontroversiell EU-lag – kan leda till massövervakning
Regeringen stöder det EU-förslag som ska göra det möjligt att kontrollera digitala meddelanden i syfte att bekämpa barnsexbrott, rapporterar Ekot vid Sveriges Radio.
-
Flygbolaget startar linje för drönartaxi i Chicago
Om några år ska United Airlines transportera Chicagos resenärer till och från flygplatsen med evtol. Drönaren levereras av Archer.
-
Utredare: Inför statligt bank-id – men inte e-krona
Inför en statlig e-legitimation, anser utredaren Anna Kinberg Batra. Staten måste ta ansvar för att betalningar kan ske säkert – både digitalt och fysiskt – såväl i vardag som i kris. Samtidigt anser hon inte att Riksbanken bör införa en e-krona.
-
Pentagonchefens och Harvardprofessorns nya förslag: Stort rymdskepp i solsystemet
I en ännu ej granskad artikel analyserar Harvardprofessorn Avi Loeb och chefen för Pentagons UFO-avdelning möjligheten att ett stort rymdskepp kan gömma sig i solsystemet.
-
Du kanske slipper rycka in – men Försvarsmakten kan vilja ha din bil
Du själv slipper kanske rycka in till Sveriges försvar om vi skulle hamna i krig eller kris. Men din bil kan göra det.
-
PTS granskar Whatsapp efter globalt avbrott
Post- och telestyrelsen (PTS) inleder en granskning av meddelandeappen Whatsapp efter ett globalt avbrott i tjänsten den 25 oktober i fjol, som bland annat drabbade svenska användare.
-
Regeringen vill snabba på tågsatsningar i norr – miljarder till Malmbanan saknas
Regeringen vill skynda på viktiga tågsatsningar i norra Sverige, skriver Dagens industri. Men de extra miljarder som krävs för att exempelvis rusta upp Malmbanan saknas i den nuvarande planen.
-
Han inspekterar skyddsrummen som ska hålla svenskar säkra i krig
Det ska skydda mot stridsgas, brand, granatsplitter, radioaktiv strålning och stötvågen från en 250-kilosbomb. Och människor ska kunna vistas här i tre dygn utan avbrott. Ny Teknik följde Sveriges enda inspektör av nybyggda skyddsrum på en slutbesiktning.
-
Artemis II: Här är allt du behöver veta om Nasas nästa månuppdrag
Under Artemisprogrammets nästa fas ska människan återigen färdas runt månen. Här samlar Ny Teknik löpande nyheter och information om Artemis II.
-
Ringhals 4 startar tidigare – har varit ur drift sedan förra sommaren
Efter ett otal förseningar så tidigarelägger Ringhals återstarten av reaktor fyra med ett dygn.
-
Nytt samarbete: BAE Systems och Heart Aerospace ska utveckla flygplansbatteri
Ett lättviktsbatteri som ska möjliggöra regionala elflyg. Svenska Heart Aerospace meddelar att de tillsammans med BAE Systems ska utveckla ett nytt batterisystem för att realisera sina elflygplan.
-
”Största ordern någonsin” till Hitachi Energy för nätstationer i havet
Kraftjätten Hitachi Energy har landat ett rekordstort kontrakt, om cirka 145 miljarder kronor. Tolv omriktarstationer som tillverkas i Ludvika ska hjälpa till att överföra el från vindparker i Nordsjön till Nederländerna och Tyskland.
-
EU överens om förnybar energi: ”Invånarna i Stockholm kan andas ut”
Snabbare tillstånd i utvalda områden ska hjälpa EU-länderna att öka andelen förnybar energi. Målsättningen till 2030 höjs rejält efter 14 timmars nattmangling i Bryssel. Kärnkraftsproducerad vätgas finns med på ett hörn – men i princip bara för Sverige.
-
SD emot ny vindkraft - Sjöstedt vill helst ta bort befintliga vindkraftverk
Sverigedemokraterna är helt emot ny vindkraft. Åtminstone enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt som helst skulle vilja plocka bort befintliga vindkraftverk, säger han till Svenska Dagbladet.
-
Saab tecknar nytt ramavtal med Nato – förenklar beställningar på Carl-Gustaf
-
Nu kräver Ericssons aktieägare insyn i gamla synder
Det har ingen praktisk betydelse att största delen av telekomjätten Ericssons styrelse och vd Börje Ekholm återigen nekades ansvarsfrihet, enligt Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.– I praktiken innebär det ingenting, förrän någon väljer att nyttja den här möjligheten till att väcka talan mot styrelsen.Ericssons nye ordförande Jan Carlson tar över i en stormig tid. Förtroendet bland aktieägarna vacklar och frågetecken återstår kring korruptionshärvan i Irak.
-
Ultramassivt svart hål upptäckt: ”Massa 30 miljarder gånger solens”
Astronomer har med hjälp av ny teknik upptäckt ett av de största svarta hål som hittills har registrerats.
-
EU ska införa ett undantag för e-bränslen – hur ska det gå till?
Tyskland kastade i sista stund en livboj till förbränningsmotorn så att den får leva vidare i EU även efter 2035. Men hur ska bilmotorn känna av om den körs på fossilt drivmedel eller klimatneutralt e-bränsle?
-
Elon Musk och andra techprofiler uppmanar till paus i ”gigantiska AI-experimentet”
En ”farlig kapplöpning” pågår för att göra artificiell intelligens lika smart som människor. Det menar Twitter- och Teslachefen Elon Musk som tillsammans med andra höjdare inom techbranschen uppmanar till en omedelbar paus av ai-utvecklingen.
-
Kritiken mot regeringen efter rapporten: ”Oförlåtligt i brinnande klimatkris”
Regeringens klimatpolitik sågas i en ny rapport. Flera organisationer instämmer nu i den hårda kritiken. – Vi är på väg åt fel håll i Sverige, säger David Mjureke, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.
-
Saltkapslar inne i asfalten ska bekämpa halkan – och räcka i många år
Deras saltfylda plastkaplsar i asfalten sägs motverka isbildning ner till 21 minusgrader. Men den svenska halkbekämpningforskaren sågar initiativet från Kina: “Det bidrar med en ökning av mikroplaster i naturen”.
-
Fler kärnvapenladdade stridsspetsar i världen – samlad sprängkraft över 135 000 Hiroshimabomber
Antalet kärnvapenstridsspetsar i världen som är tillgängliga att användas ökade under 2022, en utveckling främst driven av Ryssland och Kina, visar en ny rapport.
-
Då ska vätgasflyget lyfta i Skellefteå: ”En viktig lösning”
Vätgaselektriska flygplan ska börja transportera passagerare till Skellefteå flygplats i kommersiell trafik från 2026-27. Det är målet för ett nytt samarbete där flygplansutvecklaren Zeroavia ingår.
-
Minnestekniken från Chalmers byggs in i chip: ”Otroligt viktigt bevis”
En global halvledartillverkare komprimerar minne med teknik från Chalmersavknoppningen Zeropoint. Chipet, som tillverkas av TSMC, ska ingå i smarta telefoner.
-
Zelenskyj och IAEA-chefen i Zaporizjzja – plan för att skydda kärnkraftverket
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har träffat chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, i staden Zaporizjzja, skriver Grossi på Twitter.
-
Klimatvarningen: Svensk politik ökar utsläpp av växthusgaser
Regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläpp av växthusgaser. Det är domen från det klimatpolitiska rådet. Den svenska klimatpolitiken tappade tempo under hela 2022. ”Regeringen delar helt bilden av att det är bråttom” säger klimat- och miljöministern.
-
Tesla slår produktionsrekord – så tror analytiker det påverkar elbilspriserna
För ett år sedan öppnade Teslas fabrik i Europa och lagom till årsdagen slås produktionsrekord. Nu förutspås tillverkaren även att kunna pressa priserna.
-
Socialdemokraterna vill se elstöd även nästa år: ”Viktiga åtgärder”
Socialdemokraterna vill att regeringen ska ligga på i EU för att elkunderna ska kunna få återbetalningar av flaskhalsavgifter även kommande år. Det kan handla om miljarder.
-
Är batteribyten rätt väg att gå för tunga fordon?
Tekniken finns i Sverige för personbilar, i liten skala. Nu startar ett arbete för att undersöka om batteribyten är ett bra alternativ för tunga transporter. ”Det kan finnas positiva effekter på systemnivå.”
-
Kia presenterar storsuven EV9: ”Ger något nytt till kunder”
Ett nytt flaggskepp som ska visa vart Kia är på väg. Storsuven EV9 blir tillverkarens nya toppmodell, men när den landar i Sverige har man skalat bort en hel del av de fräna detaljerna.
-
Facebook-ägaren stramar åt bonusprogram: ”Förstår om anställda blir besvikna”
Meta Platforms, som bland annat äger Facebook och Instagram, planerar åtstramningar av sitt bonusprogram. Det ska även bli tätare mellan utvärderingarna av de anställdas prestationer, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till interna dokument.
-
EU klubbar omstritt beslut om bilar – gör undantag för e-bränslen
Nya bilar som går på fossil bensin eller diesel blir förbjudna att sälja i EU från 2035. Uppgörelsen har nu bekräftats i en omröstning i Bryssel.
-
Här är världens första mammutköttbulle – ska omvända miljarder köttätare
Får det lov att vara köttbullar av en utdöd mammut? Det har australiska forskare nu tagit fram.
-
Interstellära rymduppdrag kan bli verklighet med partikelstråle
Ett nytt koncept ska möjliggöra interstellära rymduppdrag. Genom att bombardera en farkost med metalliska partiklar kan man teoretisk komma ikapp Voyager 1 som sköts upp 1977 på bara fem år.
-
FMV köper in nya automatkarbiner till svenska soldater
Sverige ska köpa in nya eldhandvapen. Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal med den finländska vapentillverkaren Sako om bland annat nya automatkarbiner, skriver FMV i ett pressmeddelande.
-
Tyska stridsvagnar framme i Ukraina
Tyskland har levererat 18 utlovade stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina, meddelar det tyska försvarsdepartementet. Även brittiska stridsvagnar har kommit fram, enligt Ukrainas försvarsdepartementet.
-
Gick den svenske it-ikonen på en enorm blåsning?
Det skulle bli världens viktigaste bolag i framtidens ekonomi. Nu avslöjar SvD att flera nyckelpersoner i säljpyramiden Crowd1 misstänks för grov ekonomisk brottslighet. Johan Staël von Holstein, tidigare frontperson, känner sig utnyttjad: "Jag är inte stolt över att ha varit där", säger entreprenören i podden SvD Blenda.
-
Elslukande Tiktok-center blockar norsk ammunitionsfabrik
Ammunitionstillverkaren Nammo kan inte genomföra en planerad expansion av en fabrik i Raufoss, Norge. Det hänger samman med att datatjänster till den kinesiska appen Tiktok slukar för mycket el, enligt Nammo.
-
Expertmyndighet slog larm om att elstöd kunde gå till företag
Regeringens egen expertmyndighet varnade för att elstödet till hushållen även skulle kunna hamna hos företag med enskild firma, rapporterar Sveriges Radio.
-
Wales vill utvinna tidvattenkraft med konstgjorda laguner
Regeringen i Wales satsar 750 000 pund på forskning om tidvattenkraft. Pengarna ska gå till projekt som fokuserar på lagun-teknik.
-
Solcellerna producerar lika mycket i Norge som i Frankrike
Byggnadsintegrerade solceller lämpar sig väl för nordiska förhållanden. Den starka solen i Sydeuropa uppvägdes av gynnsamma temperaturer och bättre instrålningsvinkel i Norge, i ett jämförande test.
-
Officiellt: Fisker Ocean tar 707 km på en laddning
När Henrik Fisker presenterade modellen Ocean var ”marknadsledande egenskaper” något han tryckte på. Nu meddelar de att en sådan officiellt bekräftats – bilen klarar 707 km på en laddning.
-
Limboläge för havsbaserad vindkraft – hur ska den anslutas till stamnätet?
Den nya regeringen vill inte att havsbaserad vindkraft subventioneras genom att statliga Svenska kraftnät bekostar utbyggnaden av stamnät i havet. Men avdelningschef Daniel Gustafsson tror ändå att de stora vindprojekten till havs blir av.
-
Försvarsmakten förbjuder Tiktok i jobbmobiler
Anställda inom Försvarsmakten förbjuds att ha Tiktok på sina jobbmobiltelefoner, rapporterar Officerstidningen.
-
Stopp för Easees laddboxar: Här är allt du behöver veta
Vad är problemet med de säljstoppade laddboxarna Easee Home och Charge? Vad händer nu? Här reder vi ut turerna mellan Elsäkerhetsverket och det norska laddboxföretaget.
-
Laddboxföretaget Easee: Svenska Elsäkerhetsverket har inte förstått
Elsäkerhetsverket har inte läst eller förstått dokumenten och tolkar standarder felaktigt, anser Easee. Så här argumenterar de för att de lösningar de har valt, både är godkända och tillräckligt väl dokumenterade.
-
Därför valde Volkswagen platsen för spanska gigafabriken
Bygget av nya Gigafactory Valencia har inletts. Över tid räknar Volkswagen med en kapacitet på 60 GWh per år, producerat med sol och vind.
-
Northvolt på jakt efter mer pengar
Batteritillverkaren Northvolt behöver mer pengar för att finansiera sina tillväxtplaner.
-
Ebba Busch: ”Går inte att köpa reservdelar på Mekonomen till Ringhals 1 och 2”
Sveriges nya energiminister tycker att det ser mörkt ut att få igång Ringhals 1 och 2. Hon tänker inte ta bort det kommunala vetot mot vindkraft och verkar inte så intresserad av en ny energiöverenskommelse. Det framgår av en intervju med Ny Teknik.
-
Bästa trådlösa hörlurarna (in-ears) just nu – här är våra test
Trådlösa hörlurar av modellen in-ears (true wireless) är en bra kompanjon att alltid ha med sig. De är smidiga och lätta – ofta med riktigt bra ljud. Passar för såväl musik, podcast eller för att ta ett möte. Intresset för modellen har ökat lavinartat – och efter Apple Airpods dominans finns nu många tillverkare på marknaden. Vilka hörlurar är bäst? Låt Ny Tekniks experter guida dig. Här är samlar vi våra tester av trådlösa in-ears.
-
Oneweb utmanar Starlink – redo för bredbandsstriden i rymden
Brittiska Oneweb har sänt i väg de för tillfället sista 36 satelliterna för att mot slutet av året kunna täcka hela världen med bredband från rymden. Uppskjutningen skedde från den indiska ön Srikarikota.
-
Elon Musk: Twitter har halverats i värde
Twitters ägare Elon Musk har skrivit ner värdet på bolaget till mindre än hälften av vad han köpte det för. Det framkommer i ett internt mejl som skickats till bolagets anställda och som amerikanska medier tagit del av.
-
VW avslöjar – så lång blir uppkopplade bilars livstid
En garanti om att hålla bilen ajour under hela sin livstid. Volkswagen avslöjar att de dels byter operativsystem – samt hur länge de kommer underhålla uppkopplade bilars it-system.
-
Vanliga restprodukten kan lösa ”Tesla-problemet” för elmotorer
Restprodukten ferrit har pekats ut som ersättare till sällsynta jordartsmetaller i elmotorer. ”Det finns inte så många vettiga alternativ”, säger forskaren Boel Ekergård.
-
Blir du ”belönad” med fler arbetsuppgifter? – så tar du kontroll
Är du en av de ambitiösa medarbetarna på din arbetsplats? Se då till så att din ”belöning” inte blir en mängd oönskade arbetsuppgifter.
-
Varför finns det materia i universum? Forskarna vill bygga partikeldetektor 1 000 meter under marken
-
Chat GPT:s nya superförmåga kan ersätta dina appar
Nu flyttar företagen in i Chat GPT – via en ny pluginfunktion. Framöver kan chattboten inte bara svara på frågor och generera kod, utan också agera på internet. Flera tunga namn är redan ombord, inklusive svenska Klarna. Ny Teknik reder ut vad det här kan innebära.
-
Elbilsduell: Volvo XC40 mot BMW IX1
Två konverteringar som drar lans i premiumsegmentet. BMW IX1 och Volvo XC40 är för dem som inte behöver stora crossovers, men ändå vill ha lite suvkänsla – vilken av dem ska man välja? Ny Teknik har testat.
-
Guide: Tysklands vändning – blidkar lyxmärkena och underleverantörerna
Hur kunde utfasningen av förbränningsmotorn i EU plötsligt stöta på sådant motstånd – trots att den var färdigförhandlad? Bland motståndarna finns främst underleverantörer som är tungt investerade i tekniken – samt tyska och italienska lyxbilstillverkare.
-
Forskarens galna experiment: Leva under vattnet – i 100 dagar
Han lider inte av klaustrofobi - och är inte rädd för djupa vatten. Och klarar Joseph Dituri av att vara 100 dagar i en trycksatt kammare på havets botten kan hans forskning kanske hjälpa oss att förstå hur människan kan leva längre.
-
Nytt bakslag för Easee: Domstolen går emot laddboxföretaget
Norska Easee har överklagat Elsäkerhetsverkets beslut om säljstopp för företagets laddboxar – och begärt att beslutet tills vidare inte ska gälla. Men nu har förvaltningsrätten sagt nej till så kallad inhibition.
-
Microsoft lanserar Copilot: Nu kan du ”prata” med Office-apparna
Med ”Copilot” ska Office-arbetet bli mycket effektivare.
-
Motorvägstestet avslöjar – så långt tar sig 50 elbilar på en laddning
Hur långt tar man sig på en laddning – och hur påverkas räckvidden av motorvägshastighet. Det är två vanligt förekommande frågor som nu ställts till sin spets i ett nytt Autobahn-test.
-
”Blir SMR verkligen billigare än större reaktorer?”
REPLIK. Vi är förvånade över bristen på sakliga argument och källor till påståenden i svaret från Blykalla på vår debattartikel, skriver fem forskare och energidebattörer.
-
Raketen Bror skapade norrsken: ”Ett steg närmare att förstå fenomenet”
Efter flera misslyckade försök har nu raketen Bror skjutits upp vid rymdbasen Esrange i Kiruna. På himlen sprakade sedan ett konstgjort norrsken.
-
”Vi kan inte ta för givet att vi överlever en otillräckligt säkrad GPT-5”
DEBATT. Vi bör inte lita blint på att de stora ai-bolagen kan bromsa utvecklingen i tid, om en framtida artificiell generell intelligens inte har värderingar som är i linje med människans. Lagstiftning går för långsamt – opinionsbildning och påtryckning går snabbare, skriver Olle Häggström, professor vid Chalmers.
-
WHO-chef kritisk till pandemitweet från Musk: ”sprider falsk information”
Twitters ägare Elon Musk ser faror med en internationell pandemiuppgörelse och att länder tvingas överlämna makt till Världshälsoorganisationen. WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserar Musk för att sprida "falsk information".
-
Kryptovalutan kollapsade – nu är grundaren gripen
Den efterlyste sydkoreanske kryptoentreprenören känd som Do Kwon har gripits i Montenegro, uppger landets inrikesdepartement. Nu vill både Sydkorea och USA ha honom utlämnad.
-
Dansk startup bygger förskola i Ukraina – med 3d-skrivare
I mitten av april fraktas en enorm 3d-skrivare till Lviv. Uppdrag: att snabbt och billigt skriva ut en förskola på 270 kvadrat. ”Stor potential för tekniken när Ukraina ska återuppbyggas.”
-
Efter överhettningen – Ringhals 4 startar med färre elvärmare
Reparationen av tryckhållaren i Ringhals 4 är klar. Den 1 april ska reaktorn börja leverera el. Men då blir det med hälften så många elvärmare som vanligt.
-
EU-strid om förbränningsmotorn – frågan tar över toppmöte
En kamp om framtida bilutsläpp överskuggar det mesta när EU-ledarna samlas i Bryssel. Tysklands krav på klartecken för e-bränslen får andra stora bilbyggarländer att trycka på för lägre klimatkrav i EU.
-
Med Unreal Engine 5 suddas gränsen mellan verklig och digital människa ut
Människolika avatarer. Fortnite som ett helt ekosystem. Automatiskt genererade öppna spelvärldar. Det blir möjligt när Epic släpper en uppdaterad version av Unreal Engine 5.
-
SD pressar regeringen för sänkt reduktionsplikt
En halvering av reduktionsplikten för inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel räcker inte, enligt Sverigedemokraterna. – Det ser jag som ett avsteg från Tidöavtalet, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson till TT.
-
Elbilen från Cypern är nära produktion
Snart inleder Günsel tillverkningen av en sin första elbil, på den delade ön. Modellen B9 har en räckvidd på 350 km.
-
”Skadliga algoritmer för att utnyttja barn” – nu svarar Tiktok-chefen på kritiken
Tiktok låter sig inte "manipuleras av någon regering" – och är berett att ge oberoende övervakare full insyn. Det lovar den omstridda kinesiska appens högste chef, i ett förhör som väntas bli hårt och svettigt i USA:s kongress i dag.
-
Forskare varnar för nytt hot: ”Risk att vattnet tar slut”
Världens tillgång till vatten hotas av torka och ökad nederbörd. För första gången på över 45 år ska FN ta ett samlat grepp om frågan. – För mycket, för lite eller för skitigt vatten. Det sammanfattar läget för en stor del av världens befolkning, säger professor Berit Arheimer som deltar i vattenkonferensen.
-
Misslyckad uppskjutning för 3d-printad raket
En raket som bestod nästan enbart av delar som skapats i 3D-skrivare misslyckades med att nå omloppsbana på torsdagsnatten, svensk tid.
-
Britterna försvarar donation av uranammunition
Storbritannien försvarar beslutet att skicka ammunition till Ukraina som innehåller utarmat uran.
-
Test: Airpods Pro 2 – ”Fall inte för hajpen”
När Apple lanserade Airpods Pro 2 i slutet av 2022 slog hajpmätaren i taket – så även försäljningssiffrorna. Men hur bra är de eftertraktade vita pluggarna egentligen? Ny Teknik har testat.
-
”Främja entreprenörskap – endast det skapar välståndet i Sverige”
DEBATT. I en snabbt föränderlig omvärld är det bara entreprenörskapet som kan säkerställa fortsatt ekonomiskt och socialt välstånd. Och det behövs politiskt ledarskap för att ge rätt förutsättningar, skriver sju forskare.
-
Rederijättens omvälvande beslut påverkar hela branschen
Hur ska sjöfarten bli utsläppsfri? Rederiet Maersk har landat i metanol – ett beslut som redan påverkar branschen. Svenska metanolproducenten Liquid Wind vädrar morgonluft – men avtalet med Maersk gick i stöpet.
-
Accelererades den interstellära gästen ʻOumuamua av vätgas?
2017 upptäcktes ett interstellärt objekt på väg genom vårt solsystem. Objektet ʻOumuamua accelererade på ett väldigt oväntat sätt – det kan enligt nya rön ha berott av utsläppt vätgas.
-
Replik: ”Höghastighetsbanor är mycket lönsamma”
REPLIK. Intresset för höghastighetståg ökar i stora delar av världen. Sverige bör i stället för att bli underutvecklat ligga i infrastrukturens framkant, skriver Hans Sternlycke.
-
Bilar med förbränningsmotor kan tillåtas efter 2035 – om de går på e-bränsle
Ett undantag tänkt att blidka Tyskland – för att kunna driva igenom utfasningen av bilar med förbränningsmotor till 2035. Det är EU-kommissionens senaste drag i tvisten om framtidens europeiska bilflotta.
-
De vill se Rolls-Royce kärnkraftverk på månen
Hur kan astronauter vid en månbas använda kärnkraft? Nu öppnar UK Space Agency plånboken för Rolls-Royce forskning kring en lämplig mikro-reaktor.
-
100 000 laddare ska åtgärdas – ingen vet hur
Jordfelsbrytare, DC-skydd, IP-klass, överspänningsprov, EMC. Elsäkerhetsverket pekar på en rad brister hos Easees laddboxar. Men vad måste egentligen åtgärdas i de 100 000 boxar som har installerats i Sverige? Och hur?
-
Tesla bygger eget litiumraffinaderi – ”Bra om Elon Musk tar tag i det här”
Problemet med att få fram litium till elbilarnas batterier är inte tillgången på metallen – utan raffineringen. Det har fått Tesla att börja bygga eget raffinaderi. ”Kanske är det bra om Elon Musk tar tag i det här”, säger prospektören Magnus Leijd.
-
Det här vet vi om Iphone 15 – släpps 2023
Iphone 15. Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2023 års väntade släpp av nya Iphone-modeller. Här finns alla rykten, uppgifter och detaljer kring lanseringen av Iphone 15.
-
Deras chattrobot kan svara på frågor om mordmysteriet Olof Palme
Systemutvecklarna Jakob Ehn och Peter Örneholm ville veta vad modern ai-teknik kunde göra för landets mest omtalade mordutredning. Resultatet? Palme GPT – en chattrobot som ögonblickligen hittar svar på frågor om den omfattande utredningen av statsministermordet.
-
Test: Apple Homepod – ”Mina öron jublar”
Huka er Sonos och Google – nu laddar Apple om. Högtalaren Homepod ger makalöst bra ljud. Men de smarta funktionerna är det sisådär med, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.
-
Storbolagen vill dra vätgas-pipeline från Norge till Tyskland
Tyska RWE och norska Equinor har slutit ett samförståndsavtal om ett pipeline-nätverk för vätgas. Vätgas Sverige anser att Sverige bör ta liknande initiativ, för att kunna exportera svensk, grön vätgas.
-
Officiell: Kolla in Fords version av Volkswagen ID4
Lånad grund men tydlig designskillnad och egen känsla. Nu har Ford presenterat Explorer EV. En MEB-baserade elbil som blir teknisk kusin med VW ID4, Skoda Enyaq och Audi Q4.
-
Nu är chattboten Bard här – men Google är på efterkälken
ANALYS. Det tog inte lång tid för Googles chattbot Bard att traska över gränser som dess upphovsmakare säkerligen försökt stänga. ”Jag tror inte att jag är medveten på samma sätt som en människa är”, skriver Bard till en reporter på Washington Post.