Tvingas ställa in operationer – sommarvärmen ger problem för sjukhusen

2018-08-03 08:22  
Arkivbild från Karolinska Institutet i Huddinge 2004 på den Europeiska donationsdagen. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX/TT

Luftfuktigheten bidrar till vattenläckage och bakterier. Flera sjukhus runt om i landet har fått ställa in operationer under den senaste veckan till följd av extremvärmen.

Det varma och fuktiga klimatet har påverkat luftfuktigheten på Sveriges sjukhus i sådan grad att operationssalarna inte längre kan garantera en steril miljö, då bakterier frodas i den fuktiga luften.

Sjukhus i Sollefteå, Stockholm, Örebro och Linköping är bland de drabbade. Under de senaste dagarna har Universitetssjukhuset i Örebro tvingats ställa in tre planerade operationer för att garantera patientsäkerheten.

Läs mer: Studie: Cellgifter onödigt för många kvinnor med bröstcancer

– Det kan ha hänt någon gång tidigare men den här situationen är inget som hör till vanligheten. Klimatet är ju ganska extremt, säger Peter Rask, platschef på USÖ.

Högre värme löser problem

Under dagen har sjukhusledningen suttit i möten för att försöka komma fram till hur man ska få bukt med problemet. Lösningen att höja temperaturen i lokalerna från 21 grader till 23 grader och på så sätt sänka luftfuktigheten testas nu och verkar bära frukt.

– Under det senaste mötet fick jag rapporter om att läget ser mycket bättre ut. Men vi kan inte höja temperaturen för mycket för då blir det ett arbetsmiljöproblem istället, säger Peter Rask till TT.

Fjärrkylan räcker inte

I Stockholmsområdet har man problem med både fukt och värme. Luftfuktigheten har resulterat i att kondensvatten bildats på rörledningar och kylaggregat och blött ned i olika vårdutrymmen på Nya Karolinska. Dessutom har operationsmaterial på sjukhuset behövt steriliseras om efter att det blivit fuktigt, skriver Dagens Nyheter.

På universitetssjukhuset i Huddinge klarar inte fjärrkylan att hålla rätt temperaturer i lokalerna, som en konsekvens av att sjukhusets elbolag har nåt sin maxkapacitet. Under torsdagen meddelade därför Södertörns högskola i Huddinge att man överlåter sina kylresurser till det närliggande universitetssjukhuset. Högskolan har fått stänga ner delar av sina IT-system fram till söndag för att göra omdirigeringen möjlig.

Mer om: Sjukhus Vården

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer