Toppcheferna lovordar svensk-tyskt samarbete

2017-02-02 10:37  

Industri 4.0 och Energiewende från Tyskland ska möta svenska uppstartsbolag och innovationskluster. Matchningen får industribolagscheferna att jubla.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven invigde det första German Swedish Tech Forum.

Digitalisering är i fokus och genom samarbete ska de båda ländernas industriföretag utvecklas för att klara konkurrensen mot andra länder.

– Vi kan lära av varandra och på så sätt driva utvecklingen framåt, sa Angela Merkel i sitt invigningstal.

Den tyska regeringen ligger bakom Industri 4.0 som involverar både näringsliv och forskningsinstitut. Och Angela Merkel betonade teknikutvecklingens betydelse och vikten av att hänga med.

– Internet of things, 3d-tillverkning och big data har helt förändrat hur vi gör affärer.

Stefan Löfven var nöjd med samarbetet.

– Jag har stor respekt för hur Tyskland exporterat toppinnovationer år efter år. Jag ser stor potential i det här samarbetet, sa Stefan Löfven och gav ett exempel på vad svensk-tyskt samarbete kan leda till:

– I Sandviken öppnar den första elektrifierade vägen efter ett svenskt-tyskt samarbete med bland annat företag som Scania och Siemens. Det har gått från vision till verklighet och visar vad som kan bli gjort i samarbete, säger han.

German Swedish Tech Forum ska pågå i tre år och drivs av Tysk-Svenska Handelskammarens och IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien.

– Angela Merkel vill få saker gjorda och vi ska se till att få saker gjorda, sa Björn Nilsson, vd för IVA.

Och tysk-svenska handelskammarens ordförande, den tidigare Volvochefen Olof Persson, lovar aktion.

– Inom tre år ska vi ha sett något konkret resultat – projekt som kommit ur detta samarbete och redan under första året ska vi ha 400 personer engagerade i olika projekt, säger Olof Persson till Ny Teknik.

Vad är det som gör att detta kommer att lyckas?

– Jag tror att strukturen för arbetet gör det, säger Olof Persson till Ny Teknik. Vi har testat modellen tidigare tillsammans med IVA och detta är en möjliggörare för projektet.

Det kommer att arrangeras konferenser. Goda exempel ska spridas. Studieresor ska fånga upp vad som skapar framgång. Länderna har kunskaper att dela med sig av till varandra, menar Olof Persson: Tyskland har stora satsningar som Industri 4.0 med hela digitaliseringen av produktionen och Energiewende. Samt är bra på miljövänligt byggande. I Sverige finns också kunskap om hållbart byggande, samt ett flexibelt och snabbt innovationssystem. Stockholm ligger långt fram med att få fram nya bolag och våra kluster, som Lindholmen i Göteborg, kan ge inspiration åt andra.

Läs mer:

Läs mer: Tyskland och Sverige i partnerskap för innovationer

Men det är ändå likheterna som är grunden i samarbetet:

– Vi har likartade samhällsmål, säger Olof Persson. Vi prioriterar resurseffektivitet och hållbarhet och ser teknikutvecklingen som drivande för samhället.

På denna första av konferenserna inom German Swedish Tech Forum fanns många toppchefer från svensk industri på plats. Och det gick inte att ta miste på entusiasmen inför samarbetet bland storföretagen. Men här ska alla med – inte bara storföretag utan även de mindre företagen, det poängterade till och med Angela Merkel.

– Småföretag behöver också hjälp och i Industri 4.0 har vi fått med dem, poängterade förbundskanslern.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Röster om samarbetet

-Sverige och Tyskland blir en bra kombination. Samverkan är bra och vi kan ta rygg på Tyskland där det krävs mer europeiskt perspektiv.

Henrik Henriksson, vd Scania.

 

-Vi behöver samarbeta för att utvecklas och Tyskland ligger i fronten. Det här blir bra.

Johan Söderström, vd ABB Sverige.

 

-Vi konkurrerar mot länder i öst och mot USA. Vi i Europa måste samarbeta.

Siegfried Russwurm, medlem av Siemens ledningsgrupp.

Fredrik Karlsson

Mer om: Tyskland Industri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer