Tyskland och Sverige i partnerskap för innovationer

2017-01-31 16:02  
Tyskland och Sverige inleder ett samarbete om innovationer, avslöjar förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sverige och Tyskland ingår ett partnerskap för innovationer. Det avslöjade statsminister Stefan Löfven i samband med förbundskansler Angela Merkels besök i Sverige.

Tanken är att den nya överenskommelsen ska främja innovativa samhällslösningar, nya exportprodukter och resultera i starkare konkurrenskraft.

Mer konkret innebär avtalet att Sverige och Tyskland tillsammans kommer att genomföra en studie kring elvägar.

På en pressträff hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) nämnde Löfven det elektrifierade vägnätet för lastbilar mellan Sandviken och Gävle som ett framgångsrikt projekt med tyska och svenska företag och myndigheter.

Läs mer:

Läs mer: Svensk-tyskt samarbete om elvägar

Samarbetsavtalet innebär vidare att de båda länderna ska få tillgång till varandras vetenskapliga testanläggningar och att små och medelstora företags digitalisering ska intensifieras. Tanken är att svenska och tyska företag ska matchas mot varandra för att kunna utbyta erfarenheter på området.

Ett fjärde område där länderna ska samarbeta är e-hälsa. Länderna ska utbyta erfarenheter om exempelvis elektroniska patientjournaler och e-recept.

Mer om: Tyskland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer