Tegnell: Svårt ändra attityd om munskydd

2021-12-17 07:08  
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Duygu Getiren/TT

Trots att rekommendationen om att använda munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken återinfördes för över en vecka sedan, är det långt ifrån alla som lever upp till den.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tror att myndighetens tidigare skepsis till munskydd kan ha bidragit.

– Det går väl inte att komma ifrån att vi har varit tveksamma till munskydd och det har förstås slagit igenom, att man har med sig det i bakhuvudet. Och då är det svårt att ändra den attityden, säger han till Dagens Nyheter.

Läs mer: Nya coronavaccinet Novavax – så effektivt är det

Han anser dock att det kan finnas fler förklaringar:

– Även i andra länder har det varit svårt att få en stor följsamhet när man inte gått in på rena tvångsåtgärder. Det är ingen lätt åtgärd att få god följsamhet med.

Men ett mer effektivt skydd än munskyddet är dock att undvika trängseln helt och avstå från att åka kollektivt, anser Anders Tegnell.

– Men måste man vara där så är det viktigt, annars skulle vi inte rekommendera det.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer