SAMHÄLLE
Sydkoreas unga aktivister får rätt – krävs ny klimatplan
Sydkoreas åtgärder för att minska koldioxidutsläppen går på tvärs med den yngre befolkningens grundläggande rättigheter.
Landets konstitutionsdomstol går på miljöaktivisternas linje i det första fallet i sitt slag i Asien.
Sydkoreas regering ska få ned utsläppen av koldioxid under de närmaste årtiondena, men det framgår inte tillräckligt tydligt hur. Landets konstitutionsdomstol dömer att det strider mot grundlagsstadgade rättigheter och kräver ett tydliggörande.
– Det slogs fast att man bör garantera vår rätt att leva liv som står säkra inför klimatkrisen, säger en av de unga aktivister som har drivit saken genom flera snarlika rättsfall, Yoon Hyeon-Jeong, till AFP.
När stämningsansökningarna mot staten lämnades in för några år sedan lät aktivisterna ett embryo stå som formell målsägande, för att poängtera att det är framtida generationer som drabbas.
2021 meddelade Sydkorea att landets koldioxidutsläpp ska minska med 290 miljoner ton till år 2030 och sedan nå netto noll till 2050. För att det ska vara möjligt krävs att utsläppen minskar med 5,4 procent årligen från 2023, men det når landet i dagsläget inte upp till.
Aktivisterna anser att målen för utsläppsminskningar måste höjas men fick inte bifall från domstolen. Att det inte finns någon konkret plan för arbetet från 2031 innebär dock att en "överdrivet stor börda" läggs på kommande generationer, enligt en av domarna.
Miljödepartementet i Seoul meddelar att det kommer att vidta de åtgärder som krävs.