Skåne inför nytt snabbtest för covid-19

2020-11-12 11:16  
Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne på patienten. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne inför som en av de första i landet ett snabbtest för covid-19. Testet ger resultat på en eventuell covidsmitta inom 15 minuter och ska kunna användas inom sjukvården, uppger regionen.

Regionen har köpt in 200 000 så kallade antigentest, och tanken är att det ska komplettera andra testmetoder som används. Ett snabbt resultat är en fördel för att utröna huruvida smittade finns på exempelvis äldreboenden och bland patienter på vårdcentraler.

Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska , och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.

"Antigentesten är en kompletterande och snabb testmetod för att fastställa eventuell smitta. Positiva svar på snabbtestet kommer tillsvidare att kompletteras med ytterligare ett test, som kallas PCR-test", säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef på Klinisk mikrobiologi, i ett pressutskick.

Även i Stockholm är snabbtestet på ingång. Där startar en pilotstudie på äldreboenden där snabbvarianten ska jämföras med det vanliga PCR-testet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och Karolinska institutet, rapporterar Mitti.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer