Pompa i Pyongyang efter kärnvapentest

2017-09-07 16:56  

Invånarna i Nordkoreas huvudstad Pyongyang har gått man ur huse för att fira forskarna bakom landets sjätte kärnvapentest, det hittills kraftigaste.

Människor kantade gatorna i Pyongyang på onsdagskvällen och vinkade till bussar som transporterade vetenskapsmännen till Kim Il Sung-torget i stadens centrala delar. Där fortsatte firandet med fyrverkerier som sköts upp över tiotusentals civila och militärer som samlats för evenemanget.

"Vi bjuder den största ära åt kamrat Kim Jong-Un, den högste ledaren, som har åstadkommit den största bedriften i det koreanska folkets historia", stod att läsa på ett av plakaten.

"Ingen kan stoppa oss på vägen mot framtiden", löd ett annat.

Läs mer:

Läs mer: Svensk teknik ska ge säkrare kärnvapenbesked

Talare vid tillställningen lovade att den nordkoreanska militären "kommer att göra processen kort med de gangsterlika USA-imperialisterna genom de mest skoningslösa och kraftfulla förebyggande attackerna om de och de andra horderna av förrädare utlöser ett krig".

Kärnvapentestet har lett till starkt fördömande globalt. USA, Sydkorea, Japan och andra länder med stort inflytande i FN:s säkerhetsråd vill se hårdare sanktioner mot Nordkorea. Även EU förbereder en skärpning av sanktionerna.

I juli genomförde Nordkorea sin första framgångsrika provuppskjutning av en interkontinental ballistisk robot, med kapacitet att nå stora delar av USA:s fastland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer