SAMHÄLLE

Nya avtal öppnar för mer vapen till Ukraina

Försvarsminister Pål Jonson (M) på Natos toppmöte i Vilnius.
Försvarsminister Pål Jonson (M) på Natos toppmöte i Vilnius.

Sverige och Ukraina har undertecknat två säkerhetsskyddsavtal. Undertecknandet skedde i samband med Natotoppmötet i Vilnius. Vidare kan ukrainska piloter komma att tränas på stridsflygplanet F-16 i Sverige.

Publicerad

– Det syftar till bättre förutsättningar för att kunna utbyta information mellan Sverige och Ukraina. Det är viktigt för att kunna få ett effektivt militärt samarbete, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

– Det är en viktig åtgärd för förbättra förutsättningarna för Ukraina att kunna ta del av svensk försvarsmateriel.

Säkerhetsskyddsavtalen reglerar hur man ska hantera och skydda känslig information om vapensystem och upphandlingar av krigsmateriel, så att informationen inte sprids.

Avtalet undertecknades av Ukrainas försvars- och utrikesministrar och från svenskt håll av Jonson och FMV:s generaldirektör.

Ukrainska piloter kan få träna i Sverige

Försvarsminister Pål Jonson (M) har under tisdagen också undertecknat en avsiktsförklaring tillsammans med kollegor från elva länder i syfte att utbilda ukrainska piloter på F16.

Sverige har själv inga F-16-plan.

– Vi skulle kunna bidra finansiellt, utbilda piloter i engelska eller låta dem i visa fall få öva och testa på svenskt territorium, säger Jonson.

– Vi har bra olika typer av övningsområden i framförallt norra Sverige.

Ett F-16-plan.
Ett F-16-plan.

Vad Sverige ska bidra med kommer att bestämmas först under hösten.

Sedan tidigare är det känt att ukrainska piloter ska träna på Jas Gripenplan. Pål Jonson har flera gånger påtalat att Sverige däremot inte kommer att kunna avvara några Gripen till Ukraina.

Den så kallade F-16-koalitionen leds av Danmark och Nederländerna. I både Sverige och Danmark planeras träningen komma i gång i augusti.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna se resultat i början av nästa år, säger Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen, enligt AFP.

Inget land har hittills beslutat att ge Ukraina F-16-plan. Danmark har tidigare meddelat att man är redo att donera F-16 om andra länder är med på det, och USA godkänner det – vilket krävs för att de amerikansktillverkade planen ska få levereras.