FARKOST

Här är flygplanet i centrum för den svenska Natoförhandlingen

F-16 är ett lätt multirollflygplan med en räckvidd på 3 400 kilometer. Enligt uppgifter ska presidenterna Joe Biden och Recep Tayyip Erdogan diskutera stridsflygplan under tisdagen.

Publicerad

USA:s president Joe Biden kommer att träffa den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan under tisdagen för att diskutera Turkiets möjligheter att köpa amerikanska F-16-stridsplan.

Det uppger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till Reuters, i samband med att Natotoppmötet i Vilnius startar. 

– Joe Biden tänker gå vidare med försäljningen, säger Sullivan till nyhetsbyrån. 

Säkerhetsrådgivaren konkretiserar inte exakt när försäljningen kan gå igenom. 

Försäljningen av F-16-plan till Turkiet har länge varit en omdebatterad fråga i USA. Flera tunga kongressledamöter har motsatt sig en sådan försäljning till Ankara av oro för hur landet ska använda stridsplanen mot sina grannländer. 

USA:s president Joe Biden ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på Natotoppmötet på tisdagen. De av turkarna åtråvärda F16-stridsplanen står på agendan, enligt medieuppgifter. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på Natotoppmötet på tisdagen. De av turkarna åtråvärda F16-stridsplanen står på agendan, enligt medieuppgifter. Arkivbild.

F-16 är ett lätt multirollflygplan

F-16, även kallad Fighting Falcon, presenterades första gången 1978 och är ett lätt multirollflygplan utvecklat för USA:s flygvapen. Det är ett stridsflygplan som kan användas som jakt-, attack- och spaningsflygplan. Flygplanet utvecklades av General Dynamics (numera Lockheed Martin) och det finns över 4 600 tillverkade flygplan.

F-16 kan nå en hastighet om Mach 2 och har en räckvidd på 3 400 kilometer. Planet är 15 meter långt och har en vingyta på 28 kvadratmeter. Det har använts i flertalet konflikter sedan 1980-talet. 

Flygplanet har en enda jetmotor, en Pratt & Whitney F100-PW-220E, som ger en dragkraft på 102 till 130 kilonewton.