MSB:s beredskap var bristfällig inför bränderna

2018-07-26 12:35  
Foto: Christine Olsson / TT

Brist på personal, sakkunniga och materiel. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) var på flera punkter oförberedd inför brandsommaren, visar en granskning av Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit del av myndighetens interna rapporter där det bland annat framgår att brandslangarna började ta slut redan i juni, att papperskartor inte finns tillgängliga och att experter på skogsbrandrisk saknas.

– Hur man kan befinna sig i den situationen är obegripligt. Med tanke på myndighetens viktiga uppdrag måste de alltid åtminstone kunna prestera en minimibemanning, säger Aud Sjökvist, regeringens utredare av branden i Västmanland 2014, till DN.

Generaldirektör Dan Eliasson säger till DN att den "långsiktiga uthålligheten" behöver ses över.

– MSB har haft den funktionalitet vi ska ha. Vi har avbrutit semestrar, folk har kommit in. Vi kunde nog ha haft ännu mer utrustning, ännu mer slang, när vi såg att den här värmesäsongen kan komma att fortsätta.

Mer om: MSB Dan Eliasson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer