SAMHÄLLE

Lokförarstrejken i gång – kaos för Stockholms pendlare

Flertalet inställda avgångar i pendeltågstrafiken i Stockholm sedan den vilda strejken inletts.
Flertalet inställda avgångar i pendeltågstrafiken i Stockholm sedan den vilda strejken inletts.

Storstockholms lokaltrafik (SL) varnar för ett besvärligt läge i kollektivtrafiken sedan lokförare gått ut i en vild strejk på måndagen.
– Det är jobbigt i pendeltågstrafiken i dag, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till TT.

Publicerad

FAKTA

Konflikten om tågvärdarna

Tågvärdar ansvarar för service och säkerhet ombord på pendeltågen. Bland annat för att öppna och stänga dörrarna och ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar.

2021 fattade Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – beslut om att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Något som väckte kritik bland lokförare och fackförbund, som uttryckte oro för säkerheten vid ensamarbete.

Tidigare i år fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret i regionen efter en paus.

I pendeltågstrafiken finns cirka 350 tågvärdar. Från och med mars har hälften av alla pendeltåg i Stockholm gått utan tågvärdar.

Källa: MTR

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.

På måndagsmorgonen konstaterar SL:s presschef Andreas Strömberg att den vilda strejken får stor påverkan och han varnar för att resenärerna kan få det besvärligt.

– Det är ett väldigt ansträngt läge och det har stor trafikpåverkan den här protestaktionen som förare genomför just nu, säger Strömberg.

– En normal dag kanske det under den här tiden i rusningen är 40-talet tåg ute och nu är det tio som kör. Så det är inte helt stopp i systemet, men det är väsentligt färre tåg som rullar än planerat, tillägger han.

Kort varsel

SL har fått uppgifter från tågoperatören MTR att det är förare som skulle ha börjat jobba tidigt på morgonen som inte dykt upp.

Det är oklart hur många de är och det är inte heller klart hur många ytterligare som inte kommer att dyka upp när deras arbetspass startar senare under morgonen och dagen.

– Vi kommer att behöva ställa in med kort varsel och det kommer att leda till en ryckig och oregelbunden trafik, säger Andreas Strömberg.

Strejkande lokförare har börjat samlas utanför Centralstationen i Stockholm.
Strejkande lokförare har börjat samlas utanför Centralstationen i Stockholm.

Från klockan 06 på morgonen har SL satt in bussar som framför allt kommer att köra för att ta pendeltågsresenärer till tunnelbanenätet, från Upplands Väsby, Jakobsberg, Västerhaninge och Södertälje. Men SL rekommenderar de resenärer som kan att ta alternativa färdvägar eller färdmedel.

– Det är jobbigt i pendeltågstrafiken i dag och ska man ut och resa kommer det att vara en stor utmaning.

Strandberg uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade om situationen via SL:s hemsida och påpekar att situationen kan komma att förändras snabbt eftersom det råder stor osäkerhet kring hur många förare som strejkar.

Avvecklade tågvärdar

Orsaken till lokförarnas protestaktion är ett missnöje att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, har tagit avstånd från strejkplanerna.

Beslutet om den vilda strejken fattades på fredagskvällen under ett möte med över 150 lokförare, enligt uppgifter på den sajt som organiserar strejken.

”Det handlar om säkerhet och trygghet”

Den vilda strejken bland pendeltågsförare i Stockholm är inledd.

– Det handlar om säkerhet och trygghet, säger Jonathan Olsson, en av de strejkande lokförarna.

Utanför Stockholms central har de strejkande börjat samlas för en manifestation.

Jonatan Olsson är en av lokförarna som tagit sig till samlingsplatsen i stället för att gå på sitt pass den här morgonen.

– Trots att vi protesterat och försökt förklara det olämpliga med ensamarbete har vi inte fått gehör för det. Det handlar om säkerhet och trygghet.

Jonatan Olsson är en av lokförarna som gått ut i vild strejk under morgonen.

Olsson hoppas att strejken skickar en signal till både styrande politiker och till de pågående fackliga förhandlingarna om ett nytt centralt avtal.

– Vi vill skicka en signal att detta är en viktig fråga som man ska trycka på för i de centrala förhandlingarna, säger Jonatan Olsson.