Läckan lagad – stopp för danskt avloppsvatten

2021-06-01 16:41  
Läckan uppgick till som värst runt 700 kubikmeter orenat avloppsvatten i timmen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Runt 700 000 liter orenat avloppsvatten har forsat ut i Öresund – varje timme. Men nu är läckan i avloppsledningen som brustit i norra Köpenhamn lagad, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Under måndagskvällen upptäcktes att det orenade avloppsvattnet släppts ut kontrollerat sedan det lokala vatten- och avloppsbolaget Novafos konstaterat en skada på en avloppsledning i Svanemøllebugten i de norra delarna av Köpenhamn, något som danska TV2 Lorry tidigare rapporterat om.

Läckan var fortsatt olagad under tisdagsmorgonen, vilket då resulterade i att 500 000–700 000 liter orenat avloppsvatten i timmen (500–700 kubikmeter) fortsatt forsade ut. Utsläppet inträffade runt en och en halv kilometer ut i vattnet, i höjd med Skovshoved.

Men nu meddelar alltså Novafos att det inte läcker ut något mer avloppsvatten.

– Sedan klockan halv åtta i morse har det inte läckt ut något mer avloppsvatten. Nu stabiliserar vi ledningen och ser till att den håller för det trycket den ska utsättas för, säger Arne Kristensen, kommunikatör på Novafos, till SVT.

Läs mer: Ny metod ska fånga upp läkemedelsrester

På grund av utsläppet har Köpenhamns kommun tidigare hissat röd flagg vid Svanemøllen strand i den norra delen av den danska huvudstaden. Människor avråds från att bada och segla i vattnet.

Förra året stoppades danska planer på att släppa ut runt 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund. Utsläppet skulle ske kontrollerat under fem dagar eftersom den vanliga avloppsledningen inte skulle vara tillgänglig på grund av ett byggprojekt i Nordhavn i Köpenhamn.

Även framtida planer på att släppa ut 725 000 kubikmeter vatten på grund av ett planerat tunnelbygge har skrotats.

Mer om: Avlopp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer