SAMHÄLLE

Forskare hämtar upp nytt virus – från det största havsdjupet hittills

Bakterier i släktet halomonas, här odlade på cyanid.

I sin naturliga miljö smittar viruset bakterier. Forskare hämtade det i Marianergraven, från ett rekorddjup för bakteriofager – vidare till laboratoriet i Kina.

Forskare vid Ocean University of China i Qingdao har tagit sedimentprover på 8 900 meters djup i Marianergraven, världens djupaste djuphavsgrav. I materialet har de hittat ett virus som angriper bakterier, en så kallad bakteriofag. Fyndet är det största havsdjup som en fag har plockats upp från – det tidigare rekordet låg på 8 636 meter. Det skriver Vice

I studien konstaterar forskarna att det rör sig om en helt ny fag som specifikt infekterar stavformiga proteobakterier i släktet halomonas. Bakterierna är kända för att klara höga salthalter och kan överleva där pH-värdet är alkaliskt. Halomonas tål dessutom höga grader av föroreningar och har bland annat förmågan att bryta ned petroleumprodukter.

Den tredje i sitt slag

Tidigare har dataset från två kända fager som infekterar halomonas-bakterier publicerats i the National Center for Biotechnology Information (NCBI). Men trots det nya virusets stora spridning i djuphavet så visar genomet ett stort evolutionärt avstånd till de föregående två virusen. Fyndet har fått namnet vB_HmeY_H4907. 

Virologerna har försökt att lära sig saker om virusets struktur, mekanismer, spridning, variationer och vilken roll en sådan fag spelar för ekologin i djuphavet såväl som i liknande miljöer vid polerna. 

Anses inte kunna smitta människor

Med elektronmikroskop har man mätt virusets diameter till ett snitt på cirka 65 nanometer, och med sin svans en längd på omkring 183 nanometer. Det är en lysogenisk fag där värden infekteras inifrån cellen – viruset för in sina gener i bakteriens genom. Men för de som är oroliga över att isolerade virus förs upp till vår värld så finns det i dagsläget ingenting som tyder på att bakteriofager skulle kunna smitta människor.

Djuphavsvirus utgör en viktig del av den globala ekologin, och forskarna anser att det nya fyndet bland annat kan öppna dörren till en större förståelse för hur virus påverkar havens lagring av koldioxid.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.