Flygplatsen öppnar – ”Vi tyska ingenjörer skäms”

2020-09-29 16:26  
Berlins nya flygplats BER (Berlin Brandenburg Willy Brandt) är redo att tas i bruk, nio år senare än beräknat. Foto: Soeren Stache/AP/TT

När Berlins nya flygplats öppnar blir det utan festligheter. Inte bara på grund av coronapandemin utan också med anledning av det pinsamma faktum att öppnandet sker nio år senare än beräknat.

– Berlin ordnar ingen fest när den nya flygplatsen öppnar den 31 oktober eftersom man är så förlägna över hur lång tid det tog att bygga den, säger Engelbert Lütke Daldrup.

Han är chef för den nya flygplatsen BER.

– Vi tyska ingenjörer skäms, säger han och medger att förseningarna och fördyringarna gjort bygget till föremål för skämt världen över.

Har kostat 6 miljarder euro

Bygget startade 2006 och skulle stå klart 2011. Prislappen har svällt från 2,7 till 6 miljarder euro.

Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt, eller BER som den kallas kort och gott, öppnas utan pukor och trumpeter.

I stället blir det en fest för att ta farväl av flygplatsen Tegel som stängs den 8 november, säger Lütke Daldrup. Tegel, liksom Berlins andra flygplats Schönefeld, ska ersättas av BER.

Ny Teknik har genom åren rapporterat flera gånger om det problemtyngda flygplatsbygget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer