Efter läckan: Sjukhus ställer in – SSAB håller igång med industrivatten

2022-06-02 11:03  
Nyköping och Oxelösund är utan vatten efter en jätteläcka söder om Skavsta i natt. Foto: Magnus Andersson/TT

Stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner är sedan i natt utan vatten efter en läcka. Skolor och förskolor i Oxelösund och i Nyköpings tätort kommer därför att hålla stängt och all planerad vård på Nyköpings lasarett ställs in. SSAB uppmanar till hemjobb.

En vattenhuvudledning gick av vid halv tre natten till torsdag, strax utanför Nyköping. Enligt räddningstjänsten står både Nyköping och Oxelösund sen dess helt utan vatten.

Tekniker från Nyköpings kommun har stängt av vattnet. En åker vid Minninge strax söder om Skavsta är översvämmad.

– Vattenläckan är identifierad och lagning kommer att påbörjas när vattnet har pumpats bort, säger Anna Nilheimer, kommunikationschef på Nyköpings kommun, till TT.

All planerad vård ställs in

Region Sörmland är i stabsläge sedan i morse och har beslutat att ställa in all planerad vård på Nyköpings lasarett. Sjukhuset har i likhet med övriga kommunen knappt något vattentryck kvar.

– Den akuta vården är prioriterad, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland.

Ambulanstransporter som inte är tidskritiska kommer att ledas om till andra sjukhus. Vårdcentralerna i Nyköping och Oxelösund har öppet som vanligt men tros behöva prioritera den vård som kan genomföras.

Skolor håller stängt

Rektorer i Oxelösund sitter i möte under morgonen och går igenom vilka skolor som ska hållas öppna för barn till samhällsviktig personal.

– Vi stänger alla skolor och förskolor i dag och i morgon, meddelar Annelie Ljungwald, kommunikations- och servicechef på Oxelösunds kommun.

En förskola och ett fritids kommer att hålla öppet för barn till föräldrar med samhällsviktiga yrken.

Även i Nyköping håller skolorna stängt. Det gäller skolor och förskolor i Nyköpings tätort.

– Berörda förskolor och skolor stänger. Vi har verksamheter på landsbygden också som inte berörs, säger Anna Nilheimer, kommunikationschef.

Vattenläckan har stor påverkan på båda kommunerna och vattentankar är på väg ut. Äldreboenden prioriteras. Hemtjänsten i Oxelösund har gått upp i stabsläge för att ordna vatten.

– Vi har tagit beslut i ledningsgruppen om att köpa in vattendunkar och hämta vatten på anvisade platser. Sen tar vi med det i våra bilar hem till våra brukare, säger Kristina Percero, förvaltningschef för äldreomsorgen.

Hemtjänsten kommer leverera vatten även till de som inte har hemtjänst varje dag.

– Även den hemtjänstgruppen inne i stan som egentligen bara cyklar har fått en bil så att de kan åka och hämta vatten.

Ingen prognos

Senast Nyköping hade en läcka av den här storleken var 2011. Innan vattnet är bortpumpat vid läckan kan kommunen inte komma med någon prognos för när vattnet kan släppas på igen.

Vid 07.30-tiden var det svårt att komma in på Nyköpings kommuns hemsida men enligt VA-chef Madeleine Jansson går informationen ut på andra håll också.

– Det är ett väldigt tryck nu men vi har sms-tjänst och publicerar nyheter på vår Facebooksida, säger hon.

Oxelösunds största privata arbetsgivare, SSAB, uppmanar den kontorspersonal som kan att jobba hemifrån. Stålfabriken har över 2 000 anställda och kommer att fortsätta sin produktion.

– Vi använder främst industrivatten och sötvatten som kylvatten i produktionen så den påverkas inte i stort, säger Sari Heikkinen, kommunikationschef på SSAB i Oxelösund.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer