Det oroar FHM mest inför hösten med coronaviruset

2020-09-08 15:26  
Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Virusläget i Sverige är fortsatt gynnsamt för tillfället, enligt Folkhälsomyndigheten. Men hösten och vintern kan innebära nya utmaningar. ”Vi har naturligtvis problem i ett antal områden, med en viss trängsel och trötthet, framför allt i yngre grupper”, säger generaldirektör Johan Carlson.

Den nuvarande relativt positiva situationen till trots ser Johan Carlson ändå vissa potentiellt mörka moln på horisonten. På en fråga vid dagens presskonferens om vad han är mest orolig för inför hösten svarar han:

– Det som vi har oroat oss för hela tiden när det gäller det här viruset: Den oberäknelighet och tendens till superspridning av lokala utbrott som hela tiden har drivit den här pandemin. Först till Korea, sen till Italien, andra delar av Europa och sedan Sverige.

– Att det också kan inträffa var som helst i Sverige, och att vi måste ha en hög beredskap för att snabbt upptäcka lokala utbrott. Det jobbar vi väldigt hårt med.

Coronaspridning i Sydamerika

Globalt sett fortsätter coronaviruset att sprida sig i delar av världen.

– Det ser ännu dystrare ut i Sydamerika än vad det gjort tidigare, vi har en kraftig smittspridning där, säger Johan Carlson.

Även i USA märks en hög smittspridning.

I Europa syns en kraftig spridning i framför allt Medelhavsområdet, medan det ser lugnare ut i norra Europa, enligt Carlson.

Influensan en utmaning

Johan Carlson säger vidare att Sverige står inför en annan tydlig utmaning i höst och vinter.

– Risken är att både influensa och covid-19 kommer spridas i vinter, vilket är bekymmersamt. Därför drar regionerna i gång vaccination (av influensa, reds. anm.) den 3 november, säger Johan Carlson.

– Prioriteringsordningen liknar den vi har kommit överrens om för covid, om och när vi får vaccin.

Det innebär att influensavaccinet i första hand kommer att ges till bland annat äldre, riskgrupper och viss personal inom vård och omsorg.

Från 1 december erbjuds övriga grupper i samhället att vaccinera sig mot influensa.

Ytterligare en person med bekräftad covid-19 har rapporterats död i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Därmed har 5 838 smittade personer avlidit i landet. Totalt har 85 707 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer