Allt fler datorer i skolan

2016-04-05 15:57  
Datorn blir ett allt vanligare redskap i skolan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Antalet datorer och surfplattor ökar kraftigt i skolan. I grundskolan finns det en dator på knappt två elever visar Skolverkets enkät.

Skolverket undersöker med jämna mellan rum hur it används i skolan. Sedan den förra enkäten för fyra år sedan har antalet datorer och surfplattor ökat kraftigt.

För fyra år sedan gick det i genomsnitt tre elever per dator eller surfplatta inom grundskolan. I dag är samma siffra 1,8.

På gymnasiet finns det i dag en dator per elev jämfört med 1,3 elever per dator för fyra år sedan.

Även lärarna har fått bättre tillgång på datorer. 2012 hade alla gymnasielärare egna datorer men bara tre av fyra grundskolelärare. I dag har däremot nästan alla lärare på grundskolan egen dator.

Allt fler skolor satsar också på att ge eller låna ut datorer eller surfplattor. Vanligast är det på gymnasiet där omkring tre av fyra elever fått en dator genom skolan.

Det blir också allt vanligare att skolan tillåter att eleverna har med sig egen utrustning. Sju av tio skolor tillåter egna datorer.

Både på grundskolan och på gymnasiet är det framförallt i svenska och samhällskunskap som datorerna används i undervisningen. 

I matte är det bara 20 procent av eleverna på högstadiet och på gymnasiet som använder dator eller surfplatta under lektionerna.  Det är också ovanligt att eleverna använder datorn för att göra beräkningar eller diagram.

It i skolan kan också vara störande. Tre av tio gymnasielever och en av tio på grundskolan svarar att störs varje dag av till exempel sms eller sociala medier. Lärarna blir ännu mer störda. Där svarar två tredjedelar att arbetet i klassrummet störs.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer