Skatteverket varnar för inloggning med bank-id via externa sajter

2018-06-14 15:22  
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Skatteverket har upptäckt privata företag som uppmanar kunder att med bank-id logga in på Skatteverket via sina egna webbplatser. Nu varnar myndigheten för all typ av andrahandsinloggning med bank-id.

Enligt myndigheten har kunder uppmanats att via externa webbplatser legitimera sig mot Skatteverket via bank-id – en tjänst som Skatteverket inte tillhandahåller, och som gör all den egna, personliga informationen hos myndigheten tillgänglig för det företag man släppt in.

Läs mer: De utmanar digitala id-jätten: ”Bank-id har stagnerat”

– Det är en privat underleverantör som har levererat den här tjänsten. Vi har kännedom om ett företag som använt tjänsten och sedan stängt ned den, i övrigt vet vi inte vilka som använt den. Vi håller på att utreda det i nuläget, säger Skatteverkets säkerhetschef Pär Rylander till TT.

Läs mer: Bank-id slutar fungera för tusentals svenskar

De inloggningsförsök med bank-id som görs via andra företag kommer att blockeras, och användaren möts av ett felmeddelande.

– Logga aldrig in mot Skatteverket på något annat sätt än personligen med e-legitimation via Skatteverket.se, säger Rylander.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt