Ökad it-brottslighet mot företagare

2019-10-21 10:26  
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT, Thomas Winje Øijord / Scanpix Norge / TT

Allt fler företagare utsätts för it-brott, visar en undersökning från MSB. Konsekvenserna kan vara förödande för verksamheten. Men det går att öka säkerheten med ganska enkla metoder, tipsar MSB:s expert.

Andelen företagare som under de senaste två åren utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året, enligt en undersökning från Företagarna. En orsak är den ökade digitaliseringen.

– Man kanske hoppar på tåget för fort utan att förstå vad som kan hända, säger Carl Önne, informationssäkerhetsexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Virus, dataintrång, id-kapning, stulna lösenord och utpressningsprogram är några av de brott som företagare riskerar att utsättas för. I många fall kan konsekvenserna för verksamheten vara förödande. Samtidigt ska man inte vara rädd för att digitalisera, anser Carl Önne.

Läs mer: Sectra bygger några av världens säkraste mobiltelefoner

– Innan man lägger alla ägg i den digitaliserade korgen så ska man fundera på hur man ska skydda de här äggen, säger han.

Det kan vara att ha skilda datorer och telefoner för företaget och privatlivet. Man bör också se till att ha uppgraderade programvaror och ta bort appar i telefonen som inte används.

– Sedan ska man se till att ha en hårddisk som regelbundet uppdateras med den information som man vill spara så att man inte blir av med den. Det kan vara molntjänster också, säger Carl Önne.

Undersökningen genomfördes under augusti i år och bygger på uppgifter från cirka 1|000 deltagare i Företagarnas panel.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel avsändare för undersökningen.

Mer om: IT-brott

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt