Ny Iphone-uppdatering stoppar spion-bugg

En bugg i chattappen Facetime gjorde det möjligt att tjuvlyssna på Ios- och Mac Os-användare. Nu har Apple täppt igen säkerhetsbuggen.

Facetime är namnet på Apples standardapp för videosamtal i operativsystemen Ios och Mac Os.

I förra veckan upptäcktes en säkerhetsbugg gjorde det möjligt att använda en funktion för gruppsamtal i Facetime för att avlyssna personer utan att de är medvetna om det.

Säkerhetshålet blev snabbt uppmärksammat världen över, vilket ledde till att Apple stängde av funktionen för gruppsamtal i chattjänsten.

Läs mer: Hans Apple Watch blev en livräddare

Nu har Apple släppt en uppdatering till Ios som ska sätta stopp för avlyssningar via Facetime-appen. ”Ios 12.1.4 innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och rekommenderas till alla användare”, skriver Apple.

Så installerar du uppdateringen

Uppdateringen var utlovad att komma redan i förra veckan, men utrullningen sköts upp av Apple, skriver sajten The Verge.

För att installera den senaste versionen av Ios, öppna appen Inställningar och klicka på menyvalet ”Allmänt”. Under "Allmänt" finns ”Programuppdatering” där det går att ladda ner den nya mjukvaran.

Fakta: Så funkade Facetime-buggen

Säkerhetsbuggen i Facetime var knuten till chattappens funktion för gruppsamtal.

Den som ville utnyttja säkerhetshålet kunde ringa upp en person, och innan hon eller han svarade, välja att starta ett gruppsamtal. Där la den som ville tjuvlyssna sedan till sig själv som en tredje part. Då hördes plötsligt ljudet från personen på andra änden av linjen - även denne inte hade svarat i sin telein.

Om den som blev uppringd försökte trycka bort samtalet via strömknappen eller volymknapparna, blev situationen bara värre. Då började även video sändas över Facetime.

Gruppsamtal via Facetime introducerades med IOS 12.1 i slutet av oktober, och buggen verkar ha funnits hos alla Ipads eller Iphones som körde den versionen av operativsystemet. Även Macar med MacOS Mojave drabbades av sårbarheten.

Kalle Wiklund

Simon Campanello

Mer om: Apple IOS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt