Kinesiska Nuctech levererar röntgensystem till Arlanda

2022-02-21 14:28  
Transportstyrelsen har inlett ett tillsynsärende efter att det kinesiska bolgaet Nuctech vann en upphandling om att leverera säkerhetsutrustning till Arlanda. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arlanda har upphandlat säkerhetsutrustning av ett bolag som pekas ut för kopplingar till kinesiska staten. Upphandlingen är under utredning – men systemen används redan av både tull och domstolar i Sverige.

I förra veckan avslöjade Aftonbladet att det kinesiska bolaget Nuctech vunnit en upphandling med Swedavia om att leverera röntgensystem till Arlanda.

Bolagets utrustning används på flygplatser och i andra verksamhet i flera EU-länder. I USA har dock Nuctech svartlistats efter att underrättelsetjänsten gjort bedömningen att bolaget har nära kopplingar till den kinesiska staten.

Till följd av granskningen valde Transportstyrelsen att inleda ett tillsynsärende av Swedavias upphandling där man ska kontrollera om affären skett i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Men nu står det klart att Nuctechs utrustning redan finns på plats och används av 20 svenska domstolar och på 30 tullstationer, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till handlingar från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Tullverket: Minimal risk

Tullverket anser inte att den upphandlade tekniken utgör någon säkerhetsrisk.

– Vi betraktar risken som minimal eftersom maskinerna inte är uppkopplade mot internet, säger Mattias Ragert på Tullverkets presstjänst, till tidningen.

Inte heller Swedavia ser några risker med utrustningen från Nuctech.

"Vår bedömning är att vi följt gällande lagstiftning både när det gäller upphandlingen och säkerhetslagstiftningen och vi har gjort de säkerhetsskyddsbedömningar som man ska göra inför en sådan här upphandling", säger Swedavias säkerhetschef Mats Paulsson i ett skriftligt uttalande.

Mer om: Arlanda

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt