Här är 6 av världens säkraste smarta mobiler

2019-10-17 06:00  

De krypterar allt, förstör all data om någon försöker hacka dem och du kan förmodligen inte köpa dem. Här är några av de säkraste smarta telefonerna som finns på marknaden.

1. Sectra Tiger R

Sectra Tiger S till vänster och Tiger R till höger. Tiger S är en mobil med säkerhetsklassning secret som tillverkas från grunden av Sectra. Tiger R bygger på Samsungs mobiler och surfplattor som sedan får modifierad mjuk- och hårdvara från Sectra. Foto: Stefan Jerrevång

Linköpingsföretaget Sectra har levererat telefoner till Försvarsmakten i över 20 år, och har under 2010-talet utökat sitt utbud med smarta mobiler. Tiger R-serien bygger på modifierade version av Samsungs telefoner och surfplattor, och får användas för hemligheter som faller under informationssäkerhetsklassningen restricted inom bland annat EU och Nato (längst till vänster på bild syns också Tiger S som är en mobil Sectra tillverkar själva och som får används upp till secret-nivå).

I telefonerna finns ett smartcard med en krypteringsfunktion som ser till att all data som lagras på eller kommuniceras ut från mobilen är säker från avlyssning. Telefonen använder också säker mjukvara som utvecklats i samarbete med Samsung och ska säkerställa att inget fuffens sker – ens om användaren av misstag råkar installera ett spionprogram.

Läs mer: Sectra bygger några av världens säkraste mobiltelefoner

Tiger R har också ett skydd mot fysisk manipulation. Om någon försöker knäcka mobilens pin-kod eller läsa av minnet raderas all data som finns ombord. Tiger-telefonerna använder en modifierad version av Android, där bara appar som it-avdelningen godkänt får installeras.

2. Intactphone

Intactphone. Foto: Simon Campanello

Den krypterade telefonen Intactphone har utvecklats av israeliska Communitake och säljs i Sverige av R-Mor Nordic. Telefonen finns i nuläget i två modeller: en robust och stryktålig version för fältarbete och en mer slimmad variant som påminner om en vanlig smartphone.

Communitake tillverkar varje ny modell av telefonen hos olika tillverkare, för att säkerställa att ingen ska kunna manipulera hårdvaran eller lära sig hur mobilen fungerar.

Läs mer: Mobil för 72 000 kronor ska hålla företagshemligheterna säkra

Intactphone kör en version av Android som kallas för Intact OS och kommer med en separat appbutik där bara appar som godkänts av Communitake går att ladda ned.

Telefonerna säljs med treårskontrakt där service, licenser och support ingår. Totalpriset ligger på 72 000 kronor per enhet, vilket motsvarar en kostnad på 2 000 kronor per telefon och månad.

3. Katim Phone

Katim Phone från Dark Matter. Foto: Jon Gambrell

Det Dubai-baserade företaget Dark Matter är ett av många bolag som hävdar att de tillverkar världens säkraste telefoner. Precis som Intactphone är det två modeller som gäller: Katim har en mer klassisk smartphonedesign, medan Katim R01 är en bastant historia som enligt bolagets pressmaterial ska klara att bli överkörd av en bil eller ligga dränkt i vatten i 30 minuter.

Mobilerna kör Katim OS, en härdad version av Android 8.1 med extra säkerhetsfunktioner, med krypterade kommunikationslösningar från Dark Matter. Bolaget hävdar att deras kommunikationslösning också är kvantsäkrad så att den inte kan knäckas den dag som kvantdatorer blir verklighet.

Läs mer: Här är Katim Phone – som ska vara världens säkraste mobiltelefon

Telefonerna sägs ha en rad sensorer för att känna av om någon fysiskt försöker bryta sig in i mobilen eller om någon försöker manipulera mjukvaran. Alla sådana försök ska leda till att all sparad data raderas.

Mobilens usp är en fysisk så kallad ”kill switch”, det vill säga ett reglage som fysiskt kopplar bort kamera och mikrofon - ifall en motståndare trots allt lyckats hacka telefonen och vill använda den för att spionera.

4. Finney

Kryptomobilen Finney från Sirin Labs. Foto: Sirin Labs

Det israelisk-sweitziska bolaget Sirin Labs fick för några år sedan stort medialt genomslag för sin supersäkra snordyra mobil Solarin. Den tillverkades i exklusiva material och kostade över 100 000 kronor. Flera svenska ingenjörer var inblandade, både i utvecklingsarbetet som delvis skedde på Sigma Connectivity i Lund och monteringen som sköttes av Linköpingsbolaget Flextronics.

Sirin Labs nya mobil Finney har en betydligt mer beskedlig prislapp, runt 10 000 kronor, men utlovar också hög säkerhet – framförallt för världens bitcoinmiljonärer.

Läs mer: Svensk-schweizisk mobil för paranoida lyxlirare

Mobilens unika lilla twist är nämligen en fysisk plånbok för kryptovaluta. Okej, det här kanske kräver en förklaring. Om du köper bitcoins, eller något annan kryptovaluta, behöver du i regel en ”plånbok” att förvara dem i. I praktiken är det ett program där du lagrar krypteringsnycklar som används för att bekräfta att du äger vissa bitcoins. Programmet kan antingen köras direkt på en dator eller mobil, eller, för ökad säkerhet, ligga på en dedikerad enhet som du anslutar via exempelvis usb.

Finney har en fysisk plånbok, som en liten separat dator inbyggd i telefonen. På ett väldigt synligt sätt dessutom. Ur mobilens överkant går det att fälla upp en andra skärm som låter dig interagera med din kryptoplånbok. Den är frikopplad från mjukvaran på telefonen och har separat lagringsminne och processor, och ska alltså inte kunna kapas av en hackare som vill åt dina kryptopengar.

5. Librem 5

Librem 5 från Purism. Foto: Purism

En mobiltelefon som är byggd för att värna om användarnas integritet – låter det intressant? Purism har under flera år sålt Linux-laptops som bland annat haft fysiska avknappar för mikrofon och kamera för att förhindra spionage.

Under hösten lanserar bolaget sin första mobiltelefoner, Librem 5 (där siffran står för skärmstorleken i tum). Precis som datorerna kör telefonen en Linux-distribution som operativsystem, alltså är mobilen helt frånkopplad från Google-utvecklade Android (även om även detta system bygger på Linux-kärnan).

Läs mer: Därför ska du sluta med pin-kod på din Iphone

För den säkerhetsmedvetna finns en medföljande krypteringslösning för säker kommunikation via röst, text och bild. Dessutom finns tre separata ”kill switches” som kan stänga av mobilens wifi, mobilnät eller mikrofonen och kamerorna. Om alla brytarna är påslagna samtidigt går telefonen ned i vad Purism kallar för ett nedlåst läge – då upphör också kontakten med satellitsystemet GNSS och alla mobilens sensorer slås av.

Prislappen på en Purism 5 är högst blygsamma 699 dollar, knappt 6 900 kronor med dagens kurs, men än så länge är väntelistan på att faktiskt få en mobil levererad lång.

6. Blackberry Key2

Blackberry Key2. Foto: Blackberry

Ett sista budgetalternativ för den som vill öka sin personliga säkerhet är faktiskt Blackberry. Den anrika mobiltillverkaren satsar sedan några år tillbaka helt på mjukvara, men har licensierat ut mobilmärket till kinesiska TCL.

De har nu släppt två nya Blackberry-mobiler: Key2 och budgetmobilen Key2 LE. Båda har Blackberrys karaktäristiska fysiska tangentbord men kör i övrigt en ganska ren version av Android.

Läs mer: Här är företaget som hjälper polisen bryta upp brottslingars mobiler

Men något som särskiljer mobilerna är att de kommer förladdade med tjänsterna DTEK Security center som skyddar mot spionprogram och Blackberry Locker som kan användas för att kryptera och gömma undan bilder, dokument eller andra känsliga filer.

Det går att lägga vantarna på telefonen för runt 8 000 kronor, medan budgetversionen LE går loss på strax under 5 000 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Sectra Blackberry

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt