Hackare bakom enorm dataläcka – kom åt uppgifter om över 100 miljoner kunder

2019-07-30 11:51  

En kvinnlig hackare har gripits misstänkt för att ha stulit data om över hundra miljoner personer i samband med att de ansökt om kreditkort av den amerikanska banken Capital One.

Kvinnan, som tidigare har arbetat på Amazon Web Services i Seattle enligt Wall Street Journal, greps av FBI-agenter efter det att hon skrutit om stölden på nätforumet Github.

En användare som sett kvinnans inlägg varnade banken för att de hade utsatts för ett intrång och banken kontaktade FBI då datastölden bekräftats. Hackaren var lätt att hitta för FBI, skriver Wired – på Github-sidan använde hon sitt eget namn, och verkar inte ha gjort något för att dölja sitt dataintrång.

Enligt banken har uppgifter om 106 miljoner kunder i USA och Kanada kommits åt av hackaren. En av de största dataläckorna någonsin från en storbank, skriver Wall Street Journal.

Läs mer: Hon är expert på att ”hacka” människor

Kvinnan ska ha tagit sig igenom bristfällig brandvägg till den data som Capital One har lagrad i Amazons molntjänst.

”Av betydelse är att inga kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter har läckt och över 99 procent av alla socialförsäkringsnummer (ungefär motsvarande svenska personnummer) har inte heller läckts”, skriver Capital One i ett uttalande.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt