Gunnebo försökte inte få bort säkerhetsläcka

2020-11-04 07:08  
Gunnebo utsattes tidigare i år för en cyberattack. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

En stor läcka av datamaterial från säkerhetsföretaget Gunnebo har publicerats öppet på nätet. Det handlar bland annat om detaljer om riksdagens skalskydd, övervakning av bankkontor, avslöjade Dagens Nyheter nyligen.

Dataläckan låg på en allmänt tillgänglig server, där den kunde laddas ned av vem som helst. Nu framkommer att Gunnebo inte gjorde någonting för att få bort filen, enligt DN.

Det nyazeeländska företaget som driver servern tog bort filen med känslig information först den 27 oktober när en privatperson hörde av sig och tipsade om nyhetsartikeln och filens existens. Då togs den bort på fem minuter.

Enligt Gunnebo var det ett medvetet beslut att inte kontakta serverföretaget eftersom man såg det som mer riskabelt att försöka få bort filen än att låta den ligga kvar eftersom kriminella kunde ladda upp den eller sälja ut den på fler ställen.

Niklas Svahn/TT

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt