Facebook skärper riktlinjerna för viruslögner

2021-02-09 13:11  
Facebook skärper riktlinjerna på så väl Facebook som Instagram när det gäller spridningen av felaktig information om bland annat coronapandemin. Arkivbild. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Nej, vaccin orsakar inte autism. Och covid-19 är inte skapat av människor. Facebook meddelar nu att de skärper sina riktlinjer när det kommer till spridning av information om coronapandemin.

Vilseledande, falsk eller direkt skadlig information på sociala medier i samband med coronapandemin har varit på tapeten en längre tid. Dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump kritiserades exempelvis upprepade gånger för att sprida högst tvivelaktig information om coronaviruset på Twitter.

Sedan tidigare har Facebook stämplat missvisande innehåll på plattformen och meddelat användare om de interagerat med något som tagits bort efter brott mot riktlinjerna.

Läs mer: Ygeman: ”Vill ha tuffare reglering av techjättarna”

Nu meddelar företaget att de utökar listan över "felaktiga påståenden" som kommer att tas bort från Facebook och Instagram. Däribland återfinns myten att "covid-19 skapades av människor", "vaccin är inte effektiva mot sjukdomen de ska skydda mot", "det är säkrare att få sjukdomen än att ta vaccinet" och "vaccin är giftiga, farliga och orsakar autism".

Risker att raderas från Facebook

Grupper och konton som upprepade gånger sprider falsk information av den typen riskerar att raderas från plattformarna.

Facebook skriver också att de jobbar för att sökfunktionen på Facebook och Instagram ska visa mer relevant och korrekt information när det kommer till coronaviruset.

En sammanfattning av de nya riktlinjerna på svenska finns här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt