EU-domstolen stoppar dataskyddsavtalet Privacy Shield

2020-07-16 15:38  
Österrikaren Max Schrems har i flera år kampanjat mot hur de stora nätjättarna samlar in och hanterar personuppgifter. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU-domstolen slår återigen ner på EU:s dataskyddsavtal med USA. Fem år efter underkännandet av Safe Harbour-avtalet drabbas nu ersättaren av samma sak.

(Artikeln har uppdaterats)

Torsdagens utslag är det senaste i en lång domstolskamp som den österrikiske aktivisten Max Schrems fört mot framför allt Facebooks insamlande av personuppgifter.

Det ledde 2015 till att det dåvarande så kallade Safe Harbour-avtalet underkändes av EU:s domstol. Nu sker samma sak med efterträdaren Privacy Shield – "integritetsskölden" – som reglerar överförandet av personuppgifter mellan privatföretag i EU och USA.

Läs mer: Google stäms för att ha spårat ”anonyma” Chrome-användare

"Perfekt"

Domstolen anser att skölden inte ger tillräckligt skydd för européer mot statliga övervakningsåtgärder och granskningar i USA.

"Det framgår inte att det föreligger några begränsningar av behörigheten att genomföra dessa övervakningsprogram och att det inte heller finns några garantier för icke-amerikaner som eventuellt omfattas av dessa", heter det bland annat från domstolen.

Max Schrems är nöjd.

– Det ser perfekt ut. Ett av de främsta resultaten är att vi kommer att behöva grundläggande reformer i USA:s övervakningslagar om amerikanska företag vill ha kvar en hyfsad tillgång till EU-marknaden, säger österrikaren till nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Saab lanserar molntjänsten Egira – utmanar Amazon och Microsoft

Svar kommer

EU-kommissionen och USA:s regering funderar under tiden på hur man ska agera.

– Vår avsikt är att svara tillsammans och räkna ut hur vi kan anpassa oss till beslutet, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel.

I torsdagens domstolsutslag ges samtidigt tummen upp de standardavtalsklausuler som används för överföring av personuppgifter till tredjeländer. Ett nej till klausulerna hade kunnat få stora konsekvenser för dataöverföring över hela världen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt