Dold mikrofon i Googles Nest-enhet – nu växer kritiken

2019-02-22 11:27  
Nest Guard, tillverkad av Nest som ägs av Google, var utrustad med en mikrofon, utan att kunderna visste om det. Foto: Nest / TT

Googles Nest-enhet visade sig var utrustad med en hemlig mikrofon. Nu ber företaget om ursäkt.

Termostater och larmsystem är några av produkterna som Google-ägda Nest tillverkar, det och andra produkter för smarta hem.

För en kort tid sedan lade Nest ut en uppdatering för sitt larmsystem Nest Guard. Uppdateringen gör det möjligt att kommunicera med larmet med hjälp av sin röst. Den gavs alltså stöd för Google Assistent.

Det väckte förvåning hos kunderna som nu riktar skarp kritik mot både Google och Nest. Orsaken? Google har aldrig tidigare meddelat att larmsystemet var utrustat med en mikrofon.

Google om hemliga Nest-mikrofonen

Google har via Business Insider meddelat att mikronen aldrig var tänkt att vara hemlig, och att den borde ha listats i de tekniska specifikationerna. Google hävdar också att mikrofonerna aldrig varit igång, utan de aktiveras först när användarna själva aktiverar dem.

Det här är inte första gången Google misstänks för att spionera på sina användare. Och om förklaringen i det här fallet räcker återstår att se. Men man kan nog räkna med att förtroendet för företaget har fått sig ännu en törn.

För bara några månader sedan pratade Ny Teknik med Google Home-chefen om övervakningsoron, han menar att Google måste förtjäna svenskarnas tillit.

Google köpte Nest 2014 för 3,2 miljarder dollar. 2015 blev dock Nest återigen ett fristående företag, då Google omorganiserades till Alphabet. Men i februari förra året petades Nest in i Google-paraplyet igen.

Viktor Krylmark

Mer om: Google Nest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt