RYMDEN

Rymdsonden slår nytt hastighetsrekord – på väg in mot solen

Illustration av Parker Solar Probe.
Illustration av Parker Solar Probe.

Parker Solar Probe har slagit ett nytt hastighetsrekord och är det snabbaste objektet någonsin tillverkat av människor. Rymdsonden kommer till slut att kollidera med solen.

Publicerad Uppdaterad

Parker Solar Probe är i omlopp runt solen och samlar in data om solvinden, laddade partiklar och starka magnetfält. Samtidigt som rymdsonden genomför banbrytande forskning rör den sig också snabbt – väldigt snabbt.

I sin bana runt solen har den nått 635 266 kilometer i timmen, vilket är det snabbaste ett objekt tillverkat av människor någonsin. På en timme hade ett något i den hastigheten hunnit ungefär 15 varv runt jorden.

Den 27 september avklarade rymdsonden sin 17:e närflygning av solen, nu med den nya hastigheten. Sonden slog sitt eget tidigare rekord från 2021 på 586 863,4 kilometer i timmen.

Sonden var i september också rekordnära solen, bara 7,26 miljoner kilometer från det man generellt tänker sig är solens yta.

Parker Solar Probe närmar sig solen 

Parker Solar Probe sköts upp i rymden 2018 och har sedan dess tagit sig närmare solen under sin omloppsbana. När den är som närmast solen flyger den innanför stjärnans korona, solens yttre atmosfär. 

Rymdsonden kommer till slut att köra in i solen, men först efter totalt 24 varv. Under de kommande sju varven kommer hastighetsrekordet att slås igen, och avståndet till solen kommer också att minska vilket möjliggör mer datainsamling från vår närmaste stjärna.