RYMDEN

Rådet från en svensk astronaut till en annan: ”Glöm inte bort att njuta”

Svenska astronauten Christer Fuglesang 2009, under en rymdpromenad på ISS.
Svenska astronauten Christer Fuglesang 2009, under en rymdpromenad på ISS.

Marcus Wandt ska tillbringa två veckor på den internationella rymdstationen. Men vad ska man tänka på inför en resa till rymden? Ny Teknik frågade den tidigare astronauten Christer Fuglesang.

Publicerad Senast uppdaterad

Ingenjören och stridspiloten Marcus Wandt lämnar snart jorden för den internationella rymdstationen ISS. Då blir han den andra svenska astronauten för den europeiska rymdorganisationen Esa samt den tredje svensken i rymden.

Senast var Jessica Meir som 2019 flög under Nasa-flagg. Innan henne var Christer Fuglesang med på två rymdresor till ISS, 2006 och 2009.

Här är tre av hans bästa råd till Sveriges nästa astronaut:

1. Njut medan du kan 

– Koncentrera dig mycket på jobbet, men glöm inte bort att njuta.

Christer Fuglesang fick själv tipset av en kollega innan han åkte upp. Kollegan hade genomfört en rymdpromenad och varit så fokuserad att han helt glömt bort att reflektera över att han faktiskt var ute i rymden. Christer Fuglesang försökte därför se till att utöver jobbet njuta ordentligt.

– Jag tycker att jag lyckades med det, men det blev nästan på gränsen för mot slutet så fuskade jag lite med sömnen så att jag kunde utforska tyngdlösheten och titta ner på jorden så mycket som möjligt, säger Christer Fuglesang.

Christer Fuglesang 2009.
Marcus Wandt.

Han poängterar att det verkligen inte var när han hade de viktigaste arbetet, till exempel sina egna rymdpromenader, som skulle göras. Utan mot slutet av sin vistelse på ISS.

Marcus Wandt ska bland annat genomföra experiment där hans sömn ska övervakas. Så om han tillåts ”fuska” med sömnen återstår att se. Men att ta tid till att njuta verkar han vara inställd på. När det stod klart att han var Sveriges nästa astronaut sade Marcus Wandt följande till Ny Teknik om vad han ser fram emot mest med rymdresan.

Josh Cassada tittar ut genom ett fönster i kupolen på ISS.

– Om jag tvingas välja ut en grej är det nog att helt avslappnat sväva ner i kupolen till fönstren ner mot jorden. Titta ut mot jorden, mot sidan och se rymden, atmosfären och skimret och absorbera allt och reflektera. Bara vara där en liten stund. 

2. Se till att huvudet och kroppen är med i matchen

– Ta det lite lugnt i början så att skallen kan anpassa sig. 

Det andra tipset från Christer Fuglesang handlar om att inte slänga sig in i arbetet direkt. Det är en ansträngning att helt plötsligt befinna sig i tyngdlöshet, bristen på gravitation kan påverka rymdfarare rätt rejält.

– Det som många kan drabbas av kallas rymdsjuka, eller space adaptation syndrome, och det är lite som sjösjuka. I dag finns det bra piller och sprutor man kan ta för det, men jag hade tur som klarade mig utan det. Man kan också få fysiska problem, som ont i ryggen några dagar i början. Ryggraden trycks inte längre ihop som den brukar göra, och man blir faktiskt lite längre.

Christer Fuglesang berättar också att det på grund av tyngdlösheten är lätt att glömma bort kroppens olika behov, som att behöva gå på toaletter. Det måste man påminna sig om och få in en rutin för.

3. Anteckna för att minnas upplevelsen 

– Det tredje är att ta anteckningar eller tala in på diktafon kring upplevelsen så att man har lite mer fastgjorda minnen med hem igen.

Christer Fuglesangs tredje tips kopplar tillbaka till det första. Vikten att se till att faktiskt komma ihåg det man är med om under en resa till rymden.

– Det stora är att komma upp i rymden. När raketen startar och man sedan börjar komma upp och sedan känner tyngdlösheten. Men det är hela resan som är målet, säger han.

fakta

Svenskarna i rymden – Två för Esa, en för Nasa

Christer Fuglesang: Valdes ut till astronaut av Esa i maj 1992. Det dröjde fram till 2006 innan han blev den första svensken i rymden med en resa till ISS. Tre år senare var det dags igen och efter sin andra resa till rymdstationen har han varit i rymden i sammanlagt 26 dygn, 17 timmar och 38 minuter. 31 timmar och 54 minuter av dessa tillbringades på rymdpromenader. Idag är Christer Fuglesang verksam som professor i rymdfart vid KTH.

Jessica Meir kan bli en av astronauterna som får åka till månen under Artemisprogrammet.

Jessica Meir: Blev utsedd till astronaut för Nasa 2013 och är uppvuxen i USA, hennes far är från Israel och mamma från Sverige. 2019 blev hon den andra svenska medborgaren i rymden efter att hon lämnade jorden för att vistas hela 205 dagar på rymdstationen. Jessica Meir är en av de 18 astronauter utvalda att delta i Artemis-programmet och kan således framöver bli en av de som får besöka månen.

Marcus Wandt: Utsågs till reservastronaut av Esa i november 2022. Tanken med reserverna var att de skulle kunna kallas in för passande projekt, det fanns då inga klara uppdrag. Det har dock gått snabbt därefter och Sverige har som land investerat mycket pengar för att han skulle bli den första projektastronauten för Esa. Marcus Wandt ska vara två veckor på ISS och delta i flera forskningsprojekt.