RYMDEN

Pentagonchefens och Harvardprofessorns nya förslag: Stort rymdskepp i solsystemet

Ett tefatsformat rymdskepp och en något molntäckt himmel.

I en ännu ej granskad artikel analyserar Harvardprofessorn Avi Loeb och chefen för Pentagons UFO-avdelning möjligheten att ett stort rymdskepp kan gömma sig i solsystemet.

Publicerad Uppdaterad
Abraham “Avi” Loeb professor på Harvard University i Cambridge fotograferad framför några träd.
Abraham “Avi” Loeb är professor på Harvard University i Cambridge, Massachusetts.

Abraham ”Avi” Loeb är professor på Harvard och har varit i blåsväder sedan han öppnade upp för att det interstellära objektet 'Oumuamua som upptäcktes 2017 skulle kunna vara en struktur byggd av en utomjordisk civilisation.

Nu har Avi Loeb, tillsammans med Sean Kirkpatrick, chef för Pentagons avdelning All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), skrivit en ny artikel. Här föreslår de att det i solsystemet skulle kunna gömma sig stora utomjordiska skepp. Skepp som dessutom skickar ut mindre sonder i solsystemet för att analysera planeterna däri.

AARO har i uppdrag att spåra oidentifierade objekt – flygande ufon såväl som okända objekt under havsytan och ute i rymden. Den nya artikeln är ännu inte granskad, och är inget officiellt Pentagon-dokument.

Stenplaneter med atmosfär borde vara av intresse

Utomjordingar skulle antagligen vilja undersöka steniga planeter med atmosfärer i vårt solsystem, skriver författarna i artikeln. På avstånd skulle Venus, Mars och jorden alla vara intressanta – men när de potentiella rymdvarelserna upptäcker vatten tror Avi Loeb och Sean Kirkpatrick att jorden skulle locka störst intresse.

Tanken att ett större skepp skulle kunna finnas i vår närhet, och dessutom skicka mindre sonder väcktes i Avi Loeb efter att 'Oumuamua upptäckts. Sex månader innan det interstellära objektet upptäcktes slog nämligen en meteor ner på jorden. En meteor som enligt artikeln hade samma hastighet som 'Oumuamua relativt solen, på stora avstånd.

Meteorens infallsvinkel var dock vitt skild från 'Oumuamuas, vilket pekar på att de inte var relaterade till varandra. Men det inspirerade till idén om att större interstellära objekt skulle kunna vara skepp som i sin tur skickar ut sonder när de passerar planeter – något som jämförs med Nasa-missioner i texten.

Utomjordisk teknik som når hit skulle kunna vara i två kategorier. Det kan liknas med rymdskrot, till exempel som Voyager-sonderna kommer att framstå om de någonsin når ett annat stjärnsystem, eller med små farkoster styrda av artificiell intelligens enligt artikeln.

Har mötts av kritik

Det första interstellära objektet Oumuamua i en illustration.
En grafik av hur 'Oumuamua skulle kunna se ut på närmare håll.

Avi Loebs tidigare uttalanden har mötts av kritik, och nyligen presenterades även forskning om hur 'Oumuamuas tidigare oförklarade acceleration skulle kunna vara helt naturlig. Något som driver på arbetet kring ufon är hur flera av de observerade objekten som presenteras i Pentagons rapporter skulle kunna vara för små för astronomer att upptäcka, om de kommer från rymden det vill säga.

Precis som vid argumenterandet för att 'Oumuamua skulle kunna ha varit av utomjordiskt ursprung slår inte den här texten fast att det finns utomjordingar i solsystemet. Texten öppnar snarare för möjligheten att det skulle kunna finnas.