RYMDEN

Ny satellit ska ge bättre väderprognoser – skannar av jordens yta snabbare

Skarpare väderprognoser – med bättre precision och mer högupplösta bilder. Våra meteorologer får snart bättre koll på vädret tack vare Europas nya satellit av den tredje generationen, MTG-I1, som nu är på plats i rymden.

Publicerad Uppdaterad

FAKTA

Satelliten MTG-I1

Eumetsat, den europeiska meteorologiska satellitorganisationen, där bland annat Sverige ingår, samäger satelliten Meteosat Third Generation Imager 1 (MTG-I1).

MTG-I1 skickades upp den 13 december förra året, och tros kunna användas efter årsskiftet 2023/2024.

SMHI använder sig redan nu av ett flertal satelliter som finns i omloppsbana. MTG-I1 är dock, till skillnad från de andra, den tredje generationens satellit.

Källa. SMHI och Eumetsat

– Våra prognoser bygger på observationsdata, så har du bättre och mer högupplöst data har du bättre prognoser, säger Eva Strandberg, SMHI:s internationella koordinator för Eumetsat den europeiska meteorologiska satellitorganisationen.

Tydligare bilder

Den tredje generationens satellit, MTG-I1, är på plats i omloppsbanan. Satelliten samägs av Europas länder, och förväntas leverera mer och snabbare material än dess föregångare från andra generationen.

Till glädje för meteorologer – liksom för hydrologer, klimatologer och oceanografer och andra som arbetar med prognoser, enligt Strandberg.

– Det handlar om att den är mer högupplöst i rum, ger tydligare bilder, förklarar hon, och tillägger att satelliten skannar av jordens yta snabbare än sina föregångare.

– Då ger den en full täckning av hur jorden ser ut var tionde minut nu, jämfört med var 15:e minut tidigare. Sedan skannar den över Europa, det tar 2,5 minuter jämfört med 5 minuter tidigare.

Vid årsskiftet

MTG-I1, som även har flera instrument än tidigare satelliter, ger också en infraröd sondering och kan ange temperatur och fukt. Den skickades upp redan den 13 december förra året. Just nu testas den, och förhoppningen är att den ska tas i bruk vid årsskiftet.

Eva Strandberg är hoppfull.

– Allt verkar funka fint.

Vad innebär det nya satellit-tillskottet då för SMHI och våra svenska prognoser?

Satelliterna ger bättre observationer, både globalt men även regionalt för vädermodeller här i Sverige, förklarar Strandberg.

– Det är förbättringar på många ställen i många led.