RYMDEN

Första bilderna från Europas nya satellit – ska varna för extremväder

De första bilderna från satelliten MTG-I1 har släppts. Satelliten ska i god tid kunna varna för extremväder.

Publicerad

Satelliten Meteosat Third Generation-Imager (MTG-I1) sköts upp i rymden den 13 december 2022 och på torsdagen släpptes de första bilderna.

I en animation gjord på data insamlad mellan 18 och 19 mars ser man hur dagen övergår till natt över Europa och Afrika. MTG-I1 är en geostationär satellit på en höjd om 36 000 km. Det är den första satelliten i en konstellation om tre, de kommande två ska skjutas upp 2024 och 2026.

Satelliten är en del i det europeiska samarbetet kring väder- och klimatsatelliter. SMHI är representanter för Sverige. MTG-I1 har med två nyutvecklade instrument, Flexible Combined Imager (FCI) som ska titta på moln och Lightning Imager (LI) för blixtaktivitet.

– FCI innehåller spektralband som fokuserar lite mer på moln och aerosoler, och även fukt nära marken jämfört med befintliga Meteosat-data. Det är parametrar som är relevanta för att exempelvis diagnostisera skyfall, väder som har en stark påverkan och svår prognostitet, sa Adam Dybbroe som är forskare och satellitexpert på SMHI till Ny Teknik i januari.