5g-basstationer monterade på miniatyrsatelliter.Sateliot
5g i rymden. Det har nu blivit verklighet tack vare en miniatyrsatellit som placerats i låg omloppsbana med hjälp av Spacex-raketen Falcon 9. Målet är global internet of things-täckning.
Det är Barcelona-baserade bolaget Sateliot som enligt egen utsago är först i världen med att placera en 5g-basstation i rymden. Den är monterad på en miniatyrsatellit som företaget döpt till The Groundbreaker, och som väger 10 kilo. Basstationen har täckning för en yta ungefär lika stor som fyra Sverige. Ett varv runt jordklotet tar satelliten 90 minuter.
Det Sateliot gör anspråk på att koppla upp är begränsat till internet of things-enheter. Deras satellitmodul medger direkt NB-IoT-konnektivitet (NB-IoT står för 3GPP-standarden Narrowband-IoT som är utformad för låg effekt och vid täckning) till alla 5g-enheter som har stöd för NTN release 17. Release 17 är 3GPP:s senaste radiostandard och den medger iot-funktionalitet via NTN (non-terrestrial networks).
Groundbreaker är inte större än så här.Sateliot
Sateliots satsning är en del av en större trend inom telekom just nu, där markbunden täckning ska kompletteras med rymdbaserad. Företagets vision är att alla iot-enheter oavsett var de är placerade ska kunna förbli uppkopplade. Med Groundbreaker ska iot-enheter sömlöst – och utan extra hårdvara i form av antenner och modem – kunna växla mellan mark- och rymdbaserad konnektivitet.
Sateliot har dessutom roamingavtal på plats med operatörer så att presumtiva kunder ska kunna behålla sim-kort. Bland de branscher företaget i första hand vill nå ut till nämns bland annat logistik, jordbruk och transport.
För att lyckas med det räcker det emellertid inte med en enda ynka satellit. Ytterligare fyra satelliter ska ansluta under 2023, 60 stycken under 2024 och om tre år är målet att ha hela 250 Groundbreaker-satelliter i omlopp.