RYMDEN

Minifabrik i rymden tillverkar läkemedel – då kan första kapseln landa

En kapsel på väg in i atmosfären.
Illustration av kapseln när den tar sig in i atmosfären med de producerade läkemedelskristallerna.

Det amerikanska bolagets satellit har tillverkat läkemedel i omloppsbana runt jorden. Men innan en kapsel får ta med produkten hem igen krävs tillstånd från myndigheterna.

Publicerad

Tillverkning av komponenter i rymden kan ha flera fördelar jämfört med tillverkning på jorden. Mikrogravitationen i omloppsbanan runt jorden och tillgången av vakuum är till exempel fördelaktigt vid produktion av vissa läkemedel.

Experiment och forskning på den internationella rymdstationen har bland annat visat att kristaller för vissa läkemedel som tillverkats i rymden är av högre kvalitet än samma producerade på jorden. På grund av möjligheterna med rymdproduktion har privata aktörer börjat söka sig uppåt.

I juni 2023 sköt en Falcon 9-raket upp 72 satelliter till rymden med uppdraget Transporter 8. En av satelliterna tillhör Varda Space Industries och är som en liten rymdfabrik med sin plattform för tillverkning av kristaller för läkemedel och i framtiden andra känsliga material. Satelliten innefattar också en kapsel som ska ta med sig den tillverkade produkten till jorden.

Varda Space Industries första rymdfarkost, kallad W-Series 1, har under sommaren testat att tillverka dessa kristaller i mikrogravitation. Kristallerna hade kunnat komma tillbaka till jorden redan i juli men är fortfarande kvar i rymden.

Behöver tillstånd för att få landa 

För att få landa i USA krävs ett godkännande av myndigheten Federal Aviation Administration (FAA) och det amerikanska flygvapnet. Bolaget har ansökt om landningstillstånd under det som kallas Part 450 men än så länge in fått något. De hoppades på att få landa i början av september. 

Satellit som tillverkas.
Varda Space Industries använder en plattform utvecklad av Rocketlab för sina satelliter.

– Det var slutligen ett koordinationsproblem mellan tre grupper som inte jobbat igenom liknande processer tidigare, säger Varda Space Industries medgrundare Delian Asparouhov till tidskriften SpaceNews

Nu har Varda skrivet ett avtal med det australiensiska bolaget Southern Launch för att få landa med framtida kapslar på bolagets Koonibba Test Range som är ett område om dryga 23 000 kvadratkilometer. För detta kommer dock också den australiensiska regeringen behöva ge sitt godkännande. 

Den första kapseln, som alltså fortfarande är i omlopp, ska däremot landa i Utah, USA. Varda Space Industries är det första bolaget som ansökt om tillstånd under den nya Part 450, vilket kan vara en orsak till att kapselns återvändande till jorden dröjer. Minifabriken är utformad för att klara ett år i rymden, men var dag i rymden ökar risken att något ska gå fel, berättar Delian Asparouhov till SpaceNews. 

Minifabriken tillverkade kristaller för läkemedel

Mer specifikt har Varda Space Industries första minifabrik testat att tillverka kristaller av läkemedlet ritonavir som används för att behandla hiv och aids. Data från satelliten indikerar att experimentet har gått som planerat, men för att verifiera allt behöver kapseln med kristallerna återvända till jorden.

En raketuppskjutning.
Satelliten sköts upp med en Falcon 9-raket.

Ett annat bolag som också ser en framtid med tillverkning i rymden är brittiska Space Forge. De utvecklar en plattform för att kunna producera elektronik-komponenter som halvledare, läkemedel och olika legeringar i rymden.

Deras första satellit ForgeStar-0 gick dock förlorad när Virgin Orbit misslyckades med att nå omloppsbanan under sin första uppskjutning från Storbritannien den 9 januari 2023. Virgin Orbit har sedan dess gått i konkurs.