RYMDEN

Nu har första analysen av jorden från asteroiden Bennu genomförts

En kapsel.
Kapseln täckt med asteroidjord.

De första analyserna av det 4,5 miljarder år gamla jordprovet från asteroiden Bennu är gjorda. Forskare hoppas att materialet ska ge ledtrådar till hur liv uppstod på jorden.

Publicerad

Rymdsonden Osiris-rex levererade ett jordprov från asteroiden Bennu i slutet på september. Drygt sju år efter det att rymdsonden påbörjade sin resa har forskare för första gången fått analysera asteroidmaterialet. 

– Osiris-Rex-provet är det största från en kolrik asteroid som har levererats till jorden och kommer att hjälpa forskare undersöka livets ursprung på vår planet i generationer framöver, säger Nasa-chefen Bill Nelson i ett pressmeddelande.

Målet för insamlingsanordningen på Orisirs-Rex var att få med sig 60 gram asteroidmaterial. Vid insamlingen lät man rymdsondens robotarm nudda asteroiden och skjuta ut kvävgas. Gasen fick material att lämna asteroiden och skjutas upp mot sonden. Det material som fångades upp kapslades sedan in. Det är den kapseln som nyligen återvände till jorden.

En man på en presskonferens.
Nasa-chefen Bill Nelson under Nasas presskonferens.

När Nasa öppnade upp kapseln fick de dock mer än vad de hoppats på, den inre kapseln där huvudprovet var säkert förvarat var nämligen täckt av material den med. Det var så mycket extra material att det saktade ner processen med att ta vara på det huvudsakliga jordprovet. 

Provet var både vatten- och kolrikt

Asteroiden Bennu tros bestå av material som blev över när solsystemet bildades för runt 4,5 miljarder år sedan. Studier av asteroiden kan därför lära oss mer om hur vårt solsystem har utvecklats.

Nasa hoppas också på att lära sig mer om livets ursprung. Man vet ännu inte hur livet uppstod, men en teori är att liv uppstått via material från asteroider som slagit ner på jorden. Material från asteroiden Bennu har därför kommit att kallas ”livets frö”.

Under de två första veckorna har forskarna tagit en första titt på provet. Med hjälp av svepelektronmikroskop, infraröda undersökningar, röntgendiffraktion och kemiska analyser har Nasa sett att provet är rikt på kol och vatten. Båda förutsättningar för det liv som finns på jorden. 

– Överflöd av kolrikt material och den rikliga närvaron av vattenbärande lermineraler är bara toppen av det kosmiska isberget. Dessa upptäckter, möjliga genom år av dedikerat samarbete och banbrytande vetenskap, driver oss på en resa för att förstå inte bara vårt himmelska grannskap utan också livets början, säger Dante Lauretta, ansvarig forskare för Osiris-Rex, i pressmeddelandet.

Kapseln öppnas i särskild byggda lokaler för att inte kontaminera provet.
Kapseln öppnas i särskild byggda lokaler för att inte kontaminera provet.

Under de kommande åren kommer fler analyser av jordprovet att genomföras. Nasa kommer att behålla runt 70 procent av provet för framtida forskning. Samtidigt kommer nu över 200 forskare från hela världen att undersöka jorden, bland annat forskare från de japanska och kanadensiska rymdorganisationerna som deltagit i Osiris-Rex-uppdraget.