RYMDEN

Mars-roboten kan bli svårväckt – sandstorm har ställt till det

En rover på Mars.
Zhurong tog en selfie efter att den landat på Mars i maj 2021.

Efter att varit stillastående i snart ett år rapporterar den kinesiska rymdbyrån att Mars-rovern Zhurong kan vara förlorad för alltid. Sandstormar har täckt solpanelerna.

Publicerad
En Mars-rovers väg framåt.
Zhurongs rutt på Mars fotograferat av Mars Reconnaissance Orbiter.

Den kinesiska rovern Zhurong landade på Mars 14 maj 2021. Rovern var utformad för att klara 93 dagar på den röda planeten, men lyckades förbli aktiv i nästan ett helt år. Sedan maj 2022 har dock Zhurong varit stillastående, och risken finns att den inte kommer att vakna igen.

Rovern befinner sig i nedslagskratern Utopia Planitia i Mars norra hemisfär och drivs av solenergi. Efter en sandstorm i maj 2022 och annalkande vinter på planeten valde man att inaktivera rovern och låta den gå in i viloläge. Förhoppningen var att den skulle ha vaknat av sig själv i december 2022.

– Vi har inte haft någon kommunikation med rovern sedan den gick in i viloläge. Vi övervakar den varje dag och tror att den inte har vaknat för att solljuset ännu inte har nått miniminivån för att generera ström, säger Zhang Rongqiao, chefsdesigner för Zhurong, till kinesiska CCTV enligt Reuters.

Orsaken tros vara sandstormar som helt enkelt täckt solpanelerna med så pass mycket sand att de inte nås av tillräckligt med solljus. Sandstormar har bland annat tidigare tagit kål på Nasas rover Opportunity och den stationära landaren InSight.

Problem även för kinesisk Mars-satellit

Zhurong väger 240 kg, har sex vetenskapliga instrument och har haft som uppdrag att leta efter tecken på liv på Mars. Rovern har lyckats ta sig 1 921 meter under de 358 dagar den var aktiv.

Rovern som är döpt efter en eldgud i kinesisk mytologi flögs inte ensam till den röda planeten. Med på uppdraget Tianwen-1 fanns även en Mars-satellit. Tidigare i år rapporterades det att kommunikationen med sonden i omlopp kring planeten inte fungerade som den skulle.

Zhang Rongqiao berättade för CCTV att det finns en risk att rovern inte kommer att vakna upp om mer än 40 procent av solpanelernas yta täcks av sand. För att Zhurong ska gå igång igen krävs minst 140 watt och en temperatur varmare än -15 grader Celsius.