RYMDEN
Astronomer har bevittnat den största explosionen hittills

Den är tio gånger ljusstarkare än den största supernovan – och har dessutom pågått i minst tre år. Ett forskarteam har bevittnat den hittills största explosionen i rymden.
Explosionen inträffade cirka 8 miljarder ljusår bort, när universum var 6 miljarder år gammalt.
Händelsen hat fått namnet AT2021lwx och upptäcktes först 2021, av instrumentet Zwicky Transient Facility (ZTF) i Kalifornien. Även Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (Atlas) på Hawaii upptäckte händelsen, oberoende av ZTF . Men det är först nu som forskarna har insett hur stor explosionen faktiskt var, skriver Space.com.
Supernovor, alltså när döende jättestjärnor exploderar, tillhör universums mest våldsamma händelser. Men de pågår oftast bara i någon månad. AT2021lwx är tio gånger ljusstarkare än den största supernovan, och har pågått i minst tre år.
Forskarteamet, som leds av Philip Wiseman vid University of Southampton, har använt sig av en rad olika teleskop för att bestämma avstånd och explosionens ljusstyrka.
Inte lika ljusstark som fjolårets gammastråle
Explosionen är dock inte riktigt lika ljusstark som det hittills ljusstarkaste fenomenet som observerats i universum, gammastrålen GRB 221009A som upptäcktes i fjol. Gammautbrottet varade dock bara i tio timmar, så mängden energi jämfört med den nu aktuella händelsen är bara en bråkdel.
Vad som ligger bakom AT2021lwx är ännu inte helt utrett. Forskarteamets teori är att det handlar om ett svart hål som med sin gravitation påverkat ett enormt gasmoln, med en massa flera tusen gånger solens. I samband med det kan det svarta hålet ha tuggat i sig bitar av gasmolnet. Detta har sänt chockvågor till omgivningen som i sin tur har gett upphov till den ljusstarka elektromagnetiska strålningen.
Ovanlig händelse
Sådana här händelser är ovanliga, men har bevittnats förut. Ingen har dock varit i närheten av lika kraftfull som AT2021lwx.
Forskarna bakom upptäckten har publicerat sina observationer i den vetenskapliga tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.