ZTE: ”Våra mobiler är i en klass för sig”

2019-08-05 12:30  

Nu är kinesiska ZTE tillbaka på den svenska mobilmarknaden med kritikerrosade Axon 10 Pro. Receptet för framgång är ett välbyggt flaggskepp till lågt pris – och en enorm 5g-satsning.

Den kinesiska telekomjätten ZTE är nog rätt okänd för de flesta svenska mobilköparna. Efter stora framgångar med mobilserien Blade i början av årtiondet har mobilmärket haft en i bästa fall sporadisk närvaro i butikshyllorna.

Men under våren var det dags för storstilad comeback. I slutet på maj lanserades mobiltelefonen Axon 10 Pro som togs emot med öppna armar av en enad kritikerkår – och prislappen på runt 6 500 kronor gör att köprekommendationerna haglar.

I sin recension kallade Ny Tekniks Kalle Wiklund telefonen för ”Oneplus värsta mardröm” och prisar bland annat byggkvaliteten, batteritiden och Android-versionen.

Läs mer: Analys: ”ZTE Axon 10 Pro är Oneplus värsta mardröm”

– Vi tror att vi nu kan leverera en riktigt bra flaggskeppstelefon till ett bra pris. De senaste åren har priset på flaggskepp gått upp, men vi kan leverera både design och prestanda till det pris vi tycker att telefoner borde ha, säger ZTE:s nordiska säljchef Nicklas Sivander.

Flaggskepp till ett överkomligt pris är en strategi som vi hört tidigare från bland annat Oneplus. Hur står ni er mot konkurrenterna tycker du?

– Om man tittar på telefonerna som ligger i prisklassen och ser vår prestanda, designen och den välvda skärmen så menar vi att ingen annan ligger i samma nivå just nu.

Han har jobbat med ZTE i princip sedan märket lanserades i Sverige för tio år sedan. Under den tiden har företagets storsäljare snarare varit mobilt bredband än mobiltelefoner, men med Axon 10 Pro hoppas han se ett skifte.

Rent prestandamässigt menar Nicklas Sivander att Axon 10 Pro ligger steget före konkurrenterna tack vare ett antal innovationer från ZTE:s ingenjörsstyrka. Det handlar bland annat om ett nytt filsystem som med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning rensar telefonen på onödigt innehåll och optimerar applikationer.

Läs mer: Analys: ”Stukat Huawei tror fortfarande på comeback”

– Målsättningen är att telefonen inte ska degraderas i prestanda över tid. Den ska kännas fräsch och ny i upp till 20 månader, säger han.

Under stormarna kring Huawei har ZTE:s namn också ofta nämnts. Båda är stora leverantörer av både mobiltelefoni och 5g-infrastruktur. Båda har också blivit utsatta för amerikanska sanktioner, men där Huawei fortfarande är utstraffat och situationen hittills bara blivit värre är ZTE helt fria från sanktioner sedan ett knappt år tillbaka.

USA:s hårda tag mot Huawei kommer också att få konsekvenser för konsumenter om inget ändras. Amerikanska företag får inte längre samarbeta med tillverkaren, vilket gör det osäkert om och när Huawei-mobiler kommer att få kommande Android-uppdateringar.

För ZTE:s telefoner finns inga sådana orosmoln, menar Nicklas Sivander.

– Vi har inga restriktioner och vi jobbar med nya Android-uppdateringar och planerar till exempel en Android Q-uppdatering till Axon 10 i oktober, så jag ser inte att man ska behöva vara osäker för det att köpa en ZTE-telefon, säger han.

Läs mer: Analys: ”Är Oneplus 7 Pro för dyr för sitt eget bästa?”

Det har också kommit upp en fråga kring hur kinesiska mobiltillverkare hanterar integritetskänsliga data. Vad gör ni för att garantera att era kunders data inte hamnar i orätta händer?

– För det första lagrar vi så lite data som möjligt. Vi har inga kundklubbar eller egna appar där du behöver registrera dig, vi kör en så ren variant av Android vi bara kan. Det är klart att vi behöver lagra vissa data för att exempelvis sköta uppdateringar av telefonen som telefonidentitet, mjukvaruversion och sådant. Det kan klassas som persondata och därför följer vi gdpr fullt ut och våra servrar står i Europa. Jag ser riskerna som väldigt låga.

ZTE är i konkurrens med Ericsson, Nokia och Huawei en av världens största leverantörer av 5g-infrastruktur. Det återspeglar sig på mobilsidan där ZTE varit tidigt ute med att bygga mobiler för nästa generations nätverk – en 5g-version av Axon 10 Pro är faktiskt redan leveransklar.

– I Finland har vi redan levererat den första omgången till mobiloperatören Elisa, säger Nicklas Sivander.

Den hade säljstart i juli och ZTE lyckades med bedriften att sälja den första 5g-telefonen på den nordiska mobilmarknaden.

Läs mer: Här är nya Huawei P30 och P30 Pro

Har du några tankar om när ni börjar sälja 5g-telefoner i Sverige?

– Det är ingen idé att lansera en 5g-telefon innan det finns 5g-abonnemang. Men när utrullningen av 5g-nätet kommer har vi telefoner som är redo att börja säljas.

Nu har ni lanserat Axon 10 Pro. Vad är nästa stora steg för ZTE?

– Först är det 5g. Det är vårt absoluta största fokus att ligga i framkant där. En fråga många ställer är: vad blir 5g-nätets ”killer app”? Som med all ny teknik får vi se vad det blir, men det är viktigt att lansera 5g-produkter nu så företag och användare får tillgång till tekniken och ta reda på hur den används på bästa sätt.

Simon Campanello

Mer om: ZTE 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt